14 листопада 2022, 17:00, Насіння

Розчаровані в ГМО: американські науковці скептично віднеслися до ефективності ГМ-культур у подоланні продовольчої кризи

Про це повідомляє phys.org.

Технологія ГМО суттєво скорочує термін виробництва адаптованих рослин порівняно з традиційними методами селекції. Зокрема, стійкість до посухи є скадною ознакою, яку контролює багато генів, тому здатність розвивати ознаку посухостійкості за допомогою класичних методів, таких як схрещування, обмежена, кажуть генетики. Аналогічно й щодо стійкості рослин до шкідників.

Проблема нерегульованого обігу ГМО в Україні критична
Читати

Водночас виробники наголошують на тому, що ГМО також є засобом подолання продовольчої кризи, яка збільшиться у майбутньому в зв'язку зі зростанням населення та потеплінням клімату. Крім того, в липні на Всесвітньому економічному форумі було підкреслено потенціал ГМО у зменшенні викидів парникових газів шляхом створення гібридів, здатних поглинати більше вуглекислого газу, ніж звичайні культури.

Не погоджується з аргументами щодо користі від ГМО для навколишнього середовища науковий директор некомерційного Центру харчової безпеки Білл Фріз, критикуючи «значне збільшення використання токсичних гербіцидів» після розповсюдження ГМО.

За словами Фріза, багато американських виробників віддають перевагу ГМ-гібридам, оскільки вони потребують менше людської праці. Згідно даних уряду США, більше 90% кукурудзи, бавовни та сої, вирощених у Сполучених Штатах, наразі генетично модифіковані та характеризуються стійкістю до гербіцидів і шкідників.

«У 70-х і 80-х роках нам казали, що ГМ-культури стануть більш цінними з харчової точки зору, корегуватимуть рівень азоту, витримають усе, — сказав Майкл Хансен, старший науковий співробітник Consumer Reports. — Що ми побачили? Переважно культури, стійкі до гербіцидів»

Старший менеджер харчових і сільськогосподарських програм екологічної мережі Friends of the Earth Дана Перлз додала, що ГМО «крокують пліч-о-пліч з агресивними хімікатами, які лише збільшують забруднення пестицидами», завдаючи шкоди популяції комах, здоров’ю ґрунту та якості води.

При цьому Перлз визнала прогрес у картографуванні та управлінні генетичним матеріалом, але зазначила, що вчені «все ще досить обмежені в розумінні функціонування неймовірної складності життя, як в межах окремого організму, так і в екосистемах». На даний час вона виступає за регулятивний нагляд за новою технологією ГМО, «заснованою на запобіжному підході».

Ендрю Сміт з Інституту Родейла додав, що використання ГМО з метою збільшення посухостійкості культур та стійкості до інших екстремальних умов будуть марними, якщо не буде забезпечено здоров’я ґрунту — дотримання сівозміни, обмеження внесення хімікатів і скорочення обробітків ґрунту. 

Нагадаємо, проростанню качанів кукурудзи сприяє зниження вологості зерна і рясні опади.