14 листопада 2022, 11:58, Урожай

Аграріям розповіли, як зберігати зерно в полімерних рукавах

Про вимоги до зерна для закладки в рукава, терміни та умови зберігання розповіли фахівці на онлайн-семінарі, який провела Standard Innovation Group, пише Мінагрополітики.

Фахівці кажуть, що зважати потрібно на три ключові фактори: площадку для розташування, логістику і оператора завантажувача.

«Чим вища температура навколишнього середовища і чим вища вологість зерна, тим менше агропродукцію можна зберігати в рукаві», — наголосили фахівці.

Найважливіші параметри рукава — це міцність на розрив і подовження при розриві; товщина рукава не є визначальним показником його якості. А тому:

  • Площадка під рукава має бути максимально тверда, рівна, розташована далеко від дерев, кущів чи стовпів, навколо не має бути жодного каміння, гілок, ям, стерні тощо.
  • Чим рівніше закладені рукави, тим менше шансів у складках заводитися гризунам.

Впжлива також організація логістики зерна до завантажувача. У випадку, якщо очікування на підхід до бункера-перевантажувача довше, ніж вивантаження бункера, високої продуктивності досягнути не вдасться. Оператор має розуміти всі аспекти технології та відповідати за рукава після закладки. Операторів має бути двоє, вони повинні бути взаємозамінні.

Деформації качанів кукурудзи та їх проростання: пояснення
Читати

Зазначається, необхідно дотримуватися «гігієни території» та проводити планові огляди рукавів (бажано раз на три дні). А також використовувати для захисту силосних плівок і рукавів від птахів спеціальні захисні сітки й відлякувачі птахів.

Нагадаємо, за даними KSE Institute та Мінагрополітики, прямі збитки в с/г України через війну сягають $6,6 млрд, непрямі — $34,25 млрд.