14 листопада 2022, 10:24, Україна

Проростанню качанів кукурудзи сприяє зниження вологості зерна і рясні опади

Про це йдеться у матеріалі «Деформації качанів кукурудзи та їх проростання: пояснення» на SuperAgronom.com.

Саме явище називається «вівіпарія» (Vivipary) і характеризується проростанням у недозрілих плодах насіння, яке фізично пов’язане з материнською рослиною. 

Проросле зерно трапляється переважно на верхівках качанів або біля основи. Американські науковці відмітили, що частіше синдром з’являється на гібридах, яким притаманне вертикальне положення качанів. 

Проростають зерна кукурудзи на качанах через затяжні дощі, які випадають наприкінці дозрівання культури або у період її повної стиглості. Зі спостережень американських дослідників, які стикнулися з цією проблемою в 2018 році, найчастіше качани на рослинах проростають за умови, якщо зерно достатньо висохло (до 20%), а потім піддалося впливу опадів.

Причина в тому, що часті рясні опади вимивають з насіння абсцизову кислоту, яка регулює стан спокою насіння. Зменшення її концентрації призводить до активізації дії інших гормонів — гіберелінів, які, навпаки, відповідають за проростання насіння і ростові процеси.

Проблема нерегульованого обігу ГМО в Україні критична
Читати

Зі спостережень науковців, формула для проростання качанів — поєднання висушеного зерна (до 20%), вертикального розташування качанів та опадів. Тобто, ймовірність проростання зерна на прямостоячих качанах із зерном з вищою за 20% вологістю, як правило, значно менша.

Крім того, гриби родів Fusarium і Gibberella, які виробляють гіберелову кислоту, можуть посприяти гормональному дисбалансу та стимулювати проростання качанів.

Загалом, сприятливі умови для проростання качанів — це підвищена вологість внаслідок рясних дощів, мряки і температура вище 10ºС. Власне така погода й спостерігалося повсюди в Україні протягом жовтня, що й призвело до погіршення якості зерна більшості культур.

Нагадаємо, фахівці повідомили, що опади під час жнив сої вплинули на якість врожаю — можливий розвиток хвороб.