12 листопада 2022, 10:36, Урожай

Опади під час жнив сої вплинули на якість врожаю — можливий розвиток грибків

Про це йдеться у матеріалі «Сезон сої 2022: про технології, схеми захисту та добрива» на Kurkul.com.

Як зазначив консультант з агрономії Асоціації «Дунайська Соя» Микола Биков, у цьому сезоні соя є однією з головних культур, тому що витрати на її вирощування мінімальні. Найбільше ж витрачається на сушіння бобів.

Зі свого боку, представник компанії «Агрітема» Сергій Колесник розповів, що в цьому році ультра ранні сорти сої показали себе прекрасно. Деякі види принесли врожайність в межах 3,5-3,7 т/га. Група стиглості 2500-2700 має також чудові показники від 1,8 до 3,5 т/га

«Для прикладу один з сортів, перестояв понад місяць, а то і більше. Його треба було зібрати на початку вересня, а ми почали збір на Львівщині в середині жовтня. Точні показники врожайності назвати не можу, але знаю фермери задоволені. Вологість була 13%, візуально ознак пошкодження насіння не було.», — розповів він. 

Урожай-2022: обмолочено 93% площ соняшнику, 91% сої і 39% площ кукурудзи

Читати

Серед цьогорічних проблем, експерт вказав пероноспороз. Він понад три тижні прогресував в Україні. Це призвело до втрати від 10% до 17% врожаю. Фермери намагались зекономити на агрохімічному захисті, тому хвороба поширювалась дуже швидко. Ті аграрії, хто профілактично робив захист — проблем не мали. Втім навіть попри цю проблему, соя в цьому сезоні прибуткова.

«Раніше соя конкурувала з кукурудзою по прибутковості. У цьому протистоянні вона перемогла, бо вартість вирощування кукурудзи зросла через ціну на добрива. Тому на ряду з олійними вона є економічно вигідною культурою», — зазначив він.

У вересні, під час жнив сої, випала нетипова кількість опадів. Це впливає на якість зібраного врожаю. Тому Сергій Колесник рекомендує фермерам, які не планують одразу продавати сою, перевірити своє насіння. Оскільки вже з’явились дані з Київщини, Чернігівщини, Черкас та Житомирщини, про велике збільшення в насінні хвороб. 

«Перевищення норми бактеріозу становить за 30%, фузаріозу — 5-20%. Насіння збирали, як ми розуміємо, при підвищеній вологості за 16%. Тому можливий розвиток грибків при зберіганні в бортах. До весни ситуація буде погіршуватись», — наголосив  він.