11 листопада 2022, 13:36, Урожай

Експерт пояснив, чому значно нижчі обсяги врожаю кукурудзи не призвели до зростання ціни на неї

Про це йдеться у матеріалі «Ринок зернових України – попит та пропозиція: кукурудза, пшениця і ячмінь» на AgroPolit.com.

Як зазначив Богдан Костецький, операційний партнер торгово-аналітичної компанії «Barva Invest», у минулі сезони такі низькі обсяги «на руках» мали б сприяти зростанню цін. Але:

  • зараз у трейдерів немає запланованих форвардних поставок (були мільйони тонн в минулі роки);
  • порти стоять через невизначеність щодо «зернового коридору» і якщо будуть закуповуватись, то на мінімальних обсягах до офіційного затвердження «зернового коридору»;
  • маємо перехідних запасів кукурудзи у 11 млн т, тобто більше, ніж поки зібрали. Тому на руках хоча й не супер-багато зерна, але було і менше.

«Через те, що значна кількість виробників мають намір частину кукурудзи лишити в полі, то Мінагрополітики врешті відзвітується про завершення осінніх жнив. А скільки Україна насправді збере — ніхто не буде знати до весни. І будуть додавати якісь умовні 10%. Точних цифр площ, плюс що по якості та врожайності, ніхто не знатиме. А оцінки щодо виробництва варіюватимуться в діапазоні кількох млн т. Хто буде купувати кукурудзу сумнівної якості навесні-влітку і за якою ціною — відкрите питання», — зауважив експерт.

Читати також: Випробування гібридів у Полі Знань — 5 цікавих експериментів із соняшником і кукурудзою