10 листопада 2022, 17:25, Насіння

Насіння в космосі: МАГАТЕ і ФАО працюють над пошуком адаптивних культур до змін клімату

Про це повідомляє iaea.org.

«Ядерна наука знову демонструє нам свою надзвичайну здатність боротися зі зміною клімату, — заявив генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі. — Я сподіваюся, що цей експеримент принесе прорив: результати, якими ми вільно ділимося з вченими, і нові культури, які допоможуть фермерам адаптуватися до зміни клімату та збільшити запаси їжі»

Насіння арабідопсису і сорго будуть експоновані всередині та за межами Міжнародної космічної станції протягом приблизно трьох років. Таким чином насіння буде підаватися впливу умов космосу, насамперед мікрогравітації, складної суміші космічного випромінювання та екстремально низьких температур.

Генеральний директор ФАО Цюй Донгю додав, що мільйони вразливих дрібних виробників продуктів харчування по всій планеті терміново потребують стійкого, високоякісного насіння, адаптованого до дедалі складніших умов вирощування. Інноваційна наука, як-от космічна селекція покращених сортів сільськогосподарських культур, може допомогти прокласти шлях до світлого майбутнього — кращих виробництва, харчування, навколишнього середовища й життя.

Проблема нерегульованого обігу ГМО в Україні критична
Читати

Після повернення вчені з Об’єднаного центру ядерних методів у харчовій промисловості та сільському господарстві вирощуватимуть це насіння та перевірятимуть на корисні ознаки, щоб краще зрозуміти спричинені космосом мутації насіння рослин — метод, відомий як космічний мутагенез — і виявити нові сорти, здатні адаптуватися до змін земних умов, пов’язаних зі зміною клімату.

Зазначається, що нові сорти сільськогосподарських культур з космосу можуть допомогти фермерам і особам, які потребують суттєвих змін та інвестицій у адаптацію до мінливого клімату, щоб підтримувати виробництво та якість їжі. 

Експеримент, що триває, базується на майже 60-річному досвіді Об’єднаного центру ФАО/МАГАТЕ щодо індукції мутацій у рослин і, таким чином, прискорення їхнього розмноження за допомогою радіації для виведення нових сортів сільськогосподарських культур. Наразі понад 3400 мутантних різновидів понад 210 видів рослин, які були створені за допомогою індукованої генетичної варіації та мутаційної селекції, включаючи численні харчові культури, декоративні рослини та дерева, були офіційно випущені для комерційного використання в 70 країнах.

Цей експеримент стане першим випадком, коли МАГАТЕ та ФАО проведуть геномні та біологічні аналізи насіння, підданих космічному мутагенезу. На Міжнародній космічній станції насіння буде піддано унікальним умовам, які неможливо відтворити в лабораторії на Землі. Однією з цілей експерименту також є порівняння такого насіння з тим, яке було піддано радіації в лабораторних умовах, щоб вивчити ДНК і вплив на зростання.

Цей проект буде частиною портфоліо проектів МАГАТЕ та ФАО зі зміни клімату, спрямованих на допомогу країнам у адаптації до нових кліматичних реалій, включаючи брак їжі та води та втрату біорізноманіття, за допомогою ядерної науки та технологій.

Нагадаємо, нове дослідження вчених показало, що забруднення повітря вихлопними газами знижує чисельність природних ентомофагів.