10 листопада 2022, 11:49, ЗЗР

Забруднення повітря вихлопними газами знижує чисельність природних ентомофагів — дослідження

Такі висновки у ході досліджень зробили вчені з Університету Редінга, пише farminguk.com.

Згідно з результатами дослідження, коли поля олійного ріпаку піддаються впливу вихлопних газів дизельного палива, кількість паразитичних комах (ентомофагів), доступних для боротьби з попелицею, значно зменшується.

«Навіть за рівнів викидів, нижчих за безпечні, загальна чисельність паразитичних комах все одно знижувалася. Це викликає занепокоєння, оскільки методи сталого землеробства покладаються на природну боротьбу зі шкідниками, — сказав доктор Джеймс Райаллс. — Схоже, що дизельне паливо та озон ускладнюють паразитичним осам пошук попелиці і тому популяція ос зменшується»

У той час як більшість паразитичних видів ос зменшилася в забрудненому середовищі, один вид паразитичних ос почувався краще за наявності дизельного палива та озону. Дослідники виявили, що ця комбінація забруднюючих речовин також корелює зі змінами в рослинах.

Читайте також: Овочі на зберіганні та як їх знаходять гнилі

За наявності обох забруднювачів рослини олійного ріпаку виробляли більше сполук, які надають культурам родини капустяних, зокрема ріпаку та капусті, їхні характерні гіркі, гострі та перцеві смакові нотки. Зазвичай вони відлякують комах, але не ос виду Diaretiella rapae. Їх чисельність була більша, а розмноження успішне.

Доктор Райалсс пояснив, що Diaretiella rapae полює на капустяну попелицю.

«Ми знаємо, що деякі смакові та запахові компоненти ріпаку перетворюються на речовини, які приваблюють D. rapae, — додав він. — Ми можемо припустити, що сильніший запах приваблює ос, і таким чином вони успішніше знаходять попелиць і полюють на них. Можливо, D. rapae є хорошим вибором для боротьби зі шкідниками в районах, забруднених дизелем і озоном»

Нагадаємо, повсюди в Україні триває міграція популяцій мишоподібних гризунів.