10 листопада 2022, 09:00, ЗЗР

Повсюди в Україні триває міграція популяцій мишоподібних гризунів

Про це повідомляють фахівці компанії UKRAVIT SCIENCE PARK.

Таке явище в різних областях України, зокрема, відмітили менеджери з технічної підтримки компанії. Сприяли активному розмноженню, міграції та збільшенню чисельності мишоподібних гризунів стабільні підвищені температури повітря в жовтні.

«Шкода від такої міграції дуже велика: адже за дефіциту кормової бази в осінній період гризуни в пошуках їжі можуть пошкоджувати рослини зернових, ріпака та інших культур, що негативно позначається за їх загальному рості та розвитку, спричиняє зрідженість посівів і негативно відбивається на перезимівлі озимих. Крім того, мишоподібні гризуни є переносниками численних хвороб, небезпечних як для людей, так і для свійських тварин», — каже керівник агрономічного департаменту компанії Олександр Мигловець

З метою контролю чисельності мишоподібних гризунів він радить такі профілактичні заходи, як:

  • дотримання сівозміни;
  • знищення бур’янів на полях та в місцях резервацій гризунів;
  • своєчасне збирання врожаю;
  • прибирання післяжнивних решток;
  • якісний обробіток ґрунту;
  • застосування родентицидів.

Останній захід Олександр Мигловець радить здійснювати за результатами огляду посівів і насаджень при перевищенні рівня ЕПШ (від 3-5 жилих колоній/га). Для цього можна застосувати родентицид Бродвіт (бродіфакум, 0,25%).

Проблема нерегульованого обігу ГМО в Україні критична
Читати

Його діюча речовина володіє кишковою дією та є антикоагулянтом другого покоління, механізм дії якого полягає в порушенні утворення вітаміну К1, необхідного для продукування білків протромбінового комплексу. Після поїдання принади у гризунів порушується згортання крові, що призводить до підвищеної схильності до кровотеч і подальшої загибелі.

Фахівець підкреслив, що Бродівіт не токсичний для корисних мікроорганізмів та є безпечним для довкілля. 

Нагадаємо, експерт розповів, як зменшити непродуктивні втрати азоту при внесенні добрив.