9 листопада 2022, 13:32, Урожай

Україна забезпечена рукавами для зберігання врожаю — Мінагрополітики

Завдяки цій допомозі було закуплено мішки для тимчасового зберігання зерна на 6 млн тонн.

«Зараз ці рукава активно роздаються, 30% аграріїв вже отримали засоби. Ситуація зі зберігання зерна не є критичною, дефіциту ємностей для зберігання урожаю не передбачається», — підкреслив перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький.

Зазначається, що з початку повномасштабного вторгнення росії Україна експортувала понад 26 млн тонн зернових, зернобобових та олійних культур:

  • пшениці — понад 5,5 млн тонн;
  • кукурудзи — понад 10 млн тонн;
  • ріпаку — 2,4 млн тонн;
  • олії та насіння соняшника — по 2 млн тонн.

Читайте також: Проблема нерегульованого обігу ГМО в Україні критична

Зі слів Тараса Висоцького, за вісім місяців війни вдалося досягти непоганих показників експорту. Він додав, що для підтримки аграріїв було запроваджено ряд програм, які дозволяють як мінімум покривати собівартість робіт.

«Це програма доступного кредитування 5-7-9, яка пролонгована ще на рік. Це кредити в гривні, практично під 0%, коли вартість кредиту компенсує держава. Також реалізовується програма з виплати найменшим агровиробникам на га оброблюваної землі. В рамках грантової підтримки вже виплачено 900 млн грн. фермерам, які обробляють до 120 га або утримують до 100 корів. Також запущені гранти на розвиток садівництва та тепличного господарства — 70% коштів покриває держава. Наразі погоджено 50 заявок по садах і 4 — по теплицях. Сумарно на це виділено понад 250 млн грн», — розповів заступник Міністра.

Нагадаємо, українським аграріям залишилось досіяти 10% озимих зернових.