8 листопада 2022, 15:22, Техніка

Експерти надали поради щодо прямого посіву пшениці за великої кількості пожнивних решток

Як зазначає Farmer.pl, високоврожайна кукурудза, окрім урожаю зерна, залишає ще й багато післяжнивних решток, з якими слід правильно поводитися, щоб підготувати відповідне посівне ложе для сівби пшениці, а також створити сприятливі умови для подальшого розкладання органіки.

Хоча переважна більшість жаток оснащена навісним обладнанням для збирання кукурудзи з фрезою, на практиці після такого збирання на поверхні поля залишаються стебла висотою 20-30 см.

Фактори вибору обробітку ґрунту

Читати

Тому спочатку варто замульчувати пожнивні рештки. Таким чином не тільки можна посікти стебла, прискоривши тим самим їх розкладання в ґрунті, а й зруйнувати укриття, в якому зимує діабротика.

Також польські експерти радять перед сівбою пшениці здійснити два види обробітку ґрунту. Перший — пройтись дисковою бороною, змішавши пожнивні рештки з ґрунтом на глибину приблизно 10-15 см. При цьому вносяться NPK-добрива. А потім, ділиться досвідом експерт Томаш Кухта, проводять обробіток культиватором з 3-ма видами лап і дисків Mandam Top 3,0 на глибину 25-27 см.

В результаті пожнивні рештки ефективно перемішуються на значно більшу глибину, а поверхня ґрунту добре готується до майбутньої сівби.

«Для сівби пшениці ми використовуємо культиватор Pöttinger Vitasem 302 ADD, встановлений на ротаційну борону Lion 303. Сівалка оснащена дводисковими сошниками, які чудово справляються з пожнивними рештками, що залишаються на поверхні — проблема забивання сошників відсутня. Укомплектовано секцією прикочувального колеса зі скребками — це дуже корисне рішення для сівби у злегка вологих умовах, де колеса не прилипають до бруду, і таким чином підтримується постійна глибина посіву», — зазначає експерт.

Він додає, що хоча робоча глибина активної борони становить лише кілька сантиметрів, вона має властивість висмикувати залишки кукурудзи під час роботи. 

Експерт зазначає, що оскільки посів проводився на початку листопада, норму висіву дещо підвищили, порівняно з оптимальним строком. На практиці було висіяно приблизно 330-340 тис./га, за відповідної маси 1000 зерен посіяного сорту це становило менше 160 кг/га.

Читати також: Леонід Ківерський: «В умовах зміни клімату слід переглянути підходи до управління пожнивними рештками»