18 липня 2017, 14:30, Україна

Держпродспоживслужба повідомила останні дані про фітосанітарний стан зернових. Чого варто остерігатись?

Дані опубліковано на сайті Держпродспоживслужби.

У Степу та Лісостепу доживлюються личинки клопа шкідливої черепашки (окрилися 10—40%). Молоді клопи перелітають в місця зимівлі. За попередніми дами пошкодження зерна клопом шкідливою черепашкою становить 0,8—5%, максимально 13%. Хлібні жуки та жужелиця пошкодили 1—9%, в осередках до 20% переважно крайові смуги колосків у Запорізькій області. У посівах ярих колосових культур живляться злакова попелиця, трипси, інші фітофаги в допороговій чисельності.

У Волинській, Дніпропетровській, Закарпатській, Запорізькій, Львівській, Рівненській, Хмельницькій та Тернопільській областях у посівах зернових колосових культур на колосі виявляли ураження: альтернаріозом 0,1—4%, осередково оливковою плісенню — 4—7% колосків, борошнистою росою 2—5%, гельмінтоспоріозом — 1—3%, максимально 23% колоса ячменю, фузаріозом — 0,2—5%. Повсюди септоріоз охоплено 1—7%, максимально 23—35% колоса у Запорізькій, Івано-Франківській областях.

Осередково у Дніпропетровській, Івано-Франківській, Одеській, інших областях у посівах озимого та ярого ячменю виявлено летючу сажку (0,1—1%). В західних областях на 0,5—6% рослин має місце білоколосість. У Тернопільській області виявляли бактеріоз та тверду сажку. На ярому ячмені розвиваються гельмінтоспоріоз, бура, сітчаста, інші плямистості.

Передзбиральне обстеження полів та першочергове збирання уражених хворобами хлібів прямим комбайнуванням за подальшого просушування та сепарування зерна сприятиме збереженню здорового та частковому оздоровленню хворого зерна.