2 листопада 2022, 12:24, Посівна

Експерт описав ознаки трьох станів ріпаку до входу в зиму

Про це розповів  Олексій Сергієнко, експерт з агротехнологічних питань, засновник консалтингової компанії ArtFieldS на своєму каналі в Youtube.

За його словами, оптимальний стан ріпаку для входження в зиму — 10 листків, висота рослини (якщо підняти найбільший листок вгору) близько 15 см, коренева шийка приблизно 10 мм, стержневий корінь більше 30 см. Колір листків темно-зелений, без жодних ознак хвороб (фомозу тощо).

«Головне при цьому, щоб точка росту його розташовувалась при поверхні ґрунту. Не піднялась вище. Якщо такий ріпак увійде у стадію  спокою, то коли почнуться постійні морози, він зможе добре перезимувати і навесні відновити вегетацію. Звісно, на полі майже всі рослини мають бути рівномірно такі самі. Для кращого результату густота для гібридів має бути в межах 40-50 рослин на м2. Сортів ріпаку озимого зараз сіють мало, але в такому разі густота має бути трохи більша», — пояснив експерт.

Рістрегуляція та живлення озимого ріпаку — технологічні аспекти

Читати

Не найкращий, але загалом хороший стан ріпаку це коли він сформував до 6-8 листків і в нього коренева шийка менше дещо 10 мм (десь 6-8 мм). За словами Олексія Сергієнка, такий ріпак також добре загартовується, накопичує цукри. І загалом може нормально перезимувати.

Що стосується поганого стану, то тут є 2 можливі варіанти.

Перший — це коли він слаборозвинений. Має десь 4 справжні листки, кореневу шийку до 3 мм і не більше. Якщо настануть морози і при цьому відсутність снігу, то такий ріпак не  загартується, не накопичить цукри і він може загинути.

Другий варіант незадовільного стану — перерослий ріпак. У нього більше 10 листків, коренева шийка  до 15 мм.

«Іноді за такого стану, розрізаючи  кореневу шийку, можна зустріти навіть дуплистість. Часто це пов’язано також із дефіцитом бору, але не завжди. Причиною цього явища може бути нерівномірний розподіл води. Але найбільший негатив це те, що точка росту піднялась десь на 2 см від поверхні ґрунту. За відсутності снігу і при цьому морози до -15-18 °С, такий ріпак приречений на загибель.  Навесні він буде увесь «розмочалений», з запахом гнилої капусти — такі рослини випадуть», — зауважує Олексій Сергієнко.

Однією з причин такого явища він називає недопрацювання з регуляторами росту. Можливо, потрібно було проводити обробку 2 рази. А цьогоріч, за його словами, коли ще обіцяють певне потепління, дехто з аграріїв планує і 3-тє внесення ретардантів.

Він радить перевіряти поля, і в разі зазначених вище проблем, можливо планувати снігозатримання в зимовий період. А можливо, все-таки оцінити можливість внесення регуляторів росту.

Читати також: Захист озимого ріпаку восени: головні аспекти та поради фахівця