1 листопада 2022, 17:08, Світ

ООН посилює співпрацю в галузі ядерної науки для сільського господарства

Про це заявили у Продовольчій та сільськогосподарської організації ООН (ФАО), пише agriland.ie.

Як зазначається, ядерна наука може сприяти:

  • вирощуванню сільськогосподарських культур;
  • пом’якшенню ерозії ґрунту;
  • покращенню боротьби зі шкідниками та управління водними ресурсами.

З цією метою ФАО та Міжнародна асоціація з атомної енергії (МАГАТЕ) погодилися посилити свої зобов’язання щодо вдосконалення співпраці в галузі.

Випробування гібридів у Полі Знань — 5 цікавих експериментів із соняшником і кукурудзою
Читати

Директор організації ФАО та генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі нещодавно відвідали лабораторії Центру ядерних технологій у харчовій промисловості та сільському господарстві в Австрії, які зосереджені на селекції та генетиці рослин, боротьбі з комахами-шкідниками, безпечності та контролі харчових продуктів, управлінні ґрунтом і водними ресурсами та живленні сільськогосподарських культур.

Дослідження та розробки, які проводяться в центрі, включають використання нейтронних датчиків космічного випромінювання для моніторингу вологості ґрунту в ландшафті. Вони здатні виявляти вологість на десятки сантиметрів під поверхнею та можуть заповнити прогалину між точковими показаннями вологості ґрунту та великомасштабними даними, наданими дистанційним зондуванням, повідомила ФАО.

Крім того, Центр ядерних технологій у харчовій промисловості та сільському господарстві за допомогою ядерних методів досліджує мікропластик, кінцева мета — зменшення забруднення пластиком суші та моря.

Інші теми, в які ядерні технології можуть внести свій внесок, стосуються безпеки харчових продуктів, фітосанітарних стандартів, необхідних для торгівлі, і відстеження походження спеціальних продуктів.

Читайте також: Обробіток ґрунту як чинник формування врожайності недооцінюють — думка