1 листопада 2022, 09:00, Урожай

Вчені зробили попередній прогноз щодо перезимівлі озимих культур в Україні

Про це пише АПК-Інформ.

Зазначається, що в умовах більшої частини України початок загартування рослин озимих культур, як правило, відмічається в другій половині жовтня або ж на початку листопада. Кращі умови для цього створюються в роки з нормальними умовами вологозабезпечення озимини протягом осінньої вегетації, з прохолодною і ясною погодою в другій половині осені і поступовим встановленням зимового режиму, починаючи з температури повітря на рівні 3–5°С морозу.

«Таким чином, беручи до уваги сприятливі довгострокові температурні прогнози та враховуючи поточний стан посівів озимих зернових культур, можна зробити попереднє припущення щодо успішної зимівлі озимини рекомендованих строків сівби, яка в подальшому може забезпечити достатньо високий рівень урожайності», — повідомили вчені.

Водночас додали, що посіви надто пізніх строків сівби в другій половині осіннього періоду викликають певне занепокоєння. Подальша їх доля буде залежати виключно від погодних умов зимового і ранньовесняного періодів, впродовж яких суттєво зростає ризик ушкодження та загибелі рослин від можливої негативної дії абіотичних факторів.

Нагадаємо, журналісти розкрили схему, як росія продає вкрадене українське зерно.