25 жовтня 2022, 14:05, Урожай

Поточні ринкові умови змушують аграріїв відмовлятися від кукурудзи

Про це розповів Олексій Остапенко, директор «Агро-Холдинг МС» (із 2018 р. входить до структури HarvEast) у матеріалі «Олексій Остапенко: Сушіння кукурудзи на соняшникових пелетах вдвічі вигідніше, ніж на газі» на Latifundist.com.  

За його словами, у сівозміні підприємства під урожай-2022 було дуже багато кукурудзи, була проблема її сушіння. Але її вирішили – перевели свої сушарки на паливо з соняшникових пелет.

Втім, вже на наступний рік підприємство у сівозміні істотно зменшить частку кукурудзи.

«Площі після кукурудзи ми віддамо під соняшник. А от що буде після соняшнику — поки під питанням. На таких полях ми точно залишимо мінімум кукурудзи і перейдемо на культури з більшою маржинальністю», — каже директор.

Й одним із вагомих чинників такого рішення є вартість логістики, яка цього важкого воєнного року коштує космічних грошей. В щоб не збанкрутіти, треба або отримати надвелику врожайність культури, або ж 1 т продукції має вартувати велику ціну.

«Розглянемо на прикладі соняшника. Грубо кажучи, ти зібрав 3 т/га, вартість на внутрішньому ринку 15 тис. грн/т, тобто всього можна отримати 45 тис. грн. А далі вже рахуємо витрати. За логістику сьогодні потрібно заплатити десь 2000-2,500 грн/т. При цьому кукурудза вартує ≈ 6 тис. грн/т, тобто в три рази менше ніж соняшник, а ціна перевезення однакова. Тому, щоб заробити на кукурудзі, ти маєш зібрати врожай мінімум 10 т/га. Взяти обсягом. Але це не всім по силам. І це ще без врахування витрат на сушіння кукурудзи. Саме тому ми зараз переходимо на вирощування тих культур, за які дають вищу ціну», — пояснив Олексій Остапенко.

Читати також: На Вінниччині урожайність кукурудзи у 2-3 рази нижча минулорічної — через посуху