24 жовтня 2022, 15:36, Урожай

Соняшник на Сумщині зібрано з 48% площ

Про це повідомляє Суспільне.

За словами керівника профільного департаменту Сумської ОДА Олександра Маслака, наразі соняшника зібрано 48% від загальної площі, або 160 тисяч га. Сої зібрано понад 70% від загальної площі з 98 тисяч га, які підлягають до збирання.

Зернові й зернобобові зібрано з 67% площ

Читати

Як розповідає Юрій Шаповалов, головний агроном одного з господарств на Сумщині, через війну та несприятливі погодні умови врожай 2022 року менший за тогорічний. Крім того, менше підживлювали землю, бо ціни на добриво зросли.

«1200 гектарів землі у нас. З них 900 гектарів — кукурудзи і 300 гектарів 1 соняшнику. В цьому році посіяли ранні культури: ріпаку 84 гектари і 100 гектарів озимих культу», — каже він.

Але продати збіжжя швидко не вдається, зауважує керівник фермерського господарства Сергій Карпенко. Оскільки порти були заблоковані, аграрії вимушені були продавати зерно дешевше.

«У цьому році дуже збільшилася у нас затратна частина. Майже на 50%. А наша продукція не збільшилася в ціні, а зменшилася. Дуже складна реалізація. Восени ми провели великий обсяг робіт. Посіяли озимий ріпак на площі 82 гектари, озиму пшеницю — 103 гектари, жито — 53 гектари. Це і затратно і, цього року, з коліс доводиться продавати продукцію, бо дуже важка реалізація», — розповідає він.

За даними Олександра Маслака, станом на минулий тиждень місцеві аграрії посіяли 105 тисяч гектарів озимих культур.