24 жовтня 2022, 12:28, Технології

Перейти з вирощування технічних культур на ягідні досить просто, — фахівці

Про це йдеться у матеріалі «Чи важко перейти з технічних культур на ягідні: до яких інвестицій готуватися, ринок збуту та ціни» на Latifundist.com.

Підкреслюється, що в Україні з кожним роком збільшується кількість переробних потужностей і вона входить в топ-5 постачальників заморожених ягід в ЄС. Крім того, наразі запроваджено державні програми з підтримки садівництва і ягідництва.

Експерти зазначають, що перейти з технічного вирощування на ягідне досить просто, головне — мати відповідну ділянку та доступ до води.

Експерт розповів, як отримувати якісні врожаї ожини

Читати

Щодо ділянки, то це повинна бути максимально рівна поверхня, без схилів. Спочатку рекомендують зробити оглядовий аналіз ділянки: чи немає надмірної сухості або надмірного зволоження, чи є природне затінення (наприклад, лісосмуги) і чи доступна вода. Далі більш професійний етап — провести аналізу ґрунту.

Ще одне завдання для того, хто планує йти в ягідництво — підготувати ґрунт. Фермер Василь Стадник каже, що, наприклад, коренева система малини більш любить піщані ґрунти. Саме тому найкраще росте на піщаних ґрунтах Волинської області.

Водночас Тетяна Стукало, головний агроном бренду Tevittа, зауважує, що при вирощуванні малини потрібно подбати про органіку і внести її за 3-4 місяці до висаджування. А щоб рослина підготувалася до зими, перед осінньою посадкою внести фосфорно-калійні добрива.

Після підготовки території потрібно буде вкластися у якісний посадковий матеріал. Василь Стадник говорить, що проблем із закупкою саджанців немає, якщо є розплідник з якісними саджанцями. Багато його клієнтів закупляють безвірусні саджанці in vitro в розплідника Tevitta.

Якщо ж саджанці закупляються у неперевірених виробників, то рекомендується провести хоча б візуальний огляд на хвороби та шкідники. Найбільше початківці обпікаються саме на неякісному або зараженому хворобами посадковому матеріалі.

Тетяна Стукало зауважує, що потрібно правильно підібрати сорти, бо потім дуже важко їх змінювати.

«В цьому році ми зрозуміли, що нам варто відходити від ранніх сортів суниці садової, бо вже другий рік поспіль потрапляємо з нею під зворотні заморозки. Швидко ми це зробити не можемо, адже до цього навпаки декілька років робили акцент на вирощуванні ранньої суниці. Тому для того щоб перейти хоча б на середні сорти, нам потрібен ще рік часу», — каже експертка.

А якщо змінювати сорт малини, то на це взагалі можуть піти роки. Декілька років потрібно, щоб виявити поганий сорт малини, потім підібрати потрібний і знайти якісні саджанці.

Зазначається також, що при цьому вирощування ягід дорожче за вирощування зернових.

За підрахунками Василя стадника витрати, наприклад, на 1 га малини обійдуться приблизно в 120 тис. грн. Середня врожайність — 8-10 т/га. Але він зауважує, що капіталовкладення будуть залежати від технології вирощування, зокрема, розробки схеми захисту рослин. Вона не тільки допоможе ефективно захистити насадження, а й зекономити кошти.

Найбільша проблема малини — захворювання. Осіння малина менш вибаглива, а от літня має багато болячок і може навіть висохнути, якщо вчасно не обробити від грибкових захворювань.

«Водночас, технологія вирощування малини порівняно, наприклад, з вирощуванням яблук — менш затратна. Якщо яблуневий сад потрібно за сезон обробляти від шкідників і захворювань до 20-15 разів, то літню малину — до 7 разів, а осінню за бажанням. Звісно, якщо аграрій відмовиться від обробки, то ягода буде мілкою і неоднорідною», — пояснює Василь Стадник.

А Тетяна Стукало наголошує, якщо аграрій має змогу поєднувати вирощування технічне та ягідництво, то це гарантує якщо не вийти у великий здобуток, то щонайменше не втратити господарство.

Читати також: Підвищити врожайність лохини за допомогою мульчі: практика в Південній Америці