24 жовтня 2022, 10:44, Урожай

У другій декаді жовтня умови для росту і розвитку озимих були задовільними, — агрометеорологи

Про це йдеться в агрометеорологічному звіті, оприлюдненому пресслужбою Мінагрополітики.

Зазначається, що середня температура повітря у більшості областей була на 1,8-5,0 °С вищою за норму і становила від 8,9 °С на півночі до 13,8 °С тепла — на півдні та заході країни. Максимальна температура повітря підвищувалася до 14-22 °С, мінімальна — знижувалася до 0-5,0 °С тепла.

Вологість ґрунту — важливіший показник, ніж кількість опадів, — британські вчені

Читати

Незначні дощі різної інтенсивності спостерігалися локально. Так, за даними НДУ НААН у Київській області їх випало 27 мм, що становить 77% від середньобагаторічної норми, у Житомирській і Львівській — в межах 1 мм.

За даними ННЦ «Інститут землеробства НААН» озимі зернові культури, висіяні в оптимальні строки сівби (25 вересня), перебувають у фазі «сходи» — «початок кущіння». Рослини ріпаку озимого перебувають у фазі «розвиток листків розетки». У другій декаді жовтня агрометеорологічні умови були задовільними для росту і розвитку озимих культур.

Зазначено також, що станом на 20 жовтня пізні ярі культури (гречка, соя, соняшник, кукурудза) перебувають у фазі повної стиглості. Стан посівів — задовільний, крім соняшника. Через значну кількість опадів великий відсоток кошиків соняшника вражений цвілевими грибами, стебла стали крихкими.

Погодні умови протягом останнього тижня сприяли проведенню сільськогосподарських робіт.