23 жовтня 2022, 10:19, ЗЗР

На посіви озимих переселяються мишоподібні гризуни

Про це повідомляється у звіті щодо фітосанітарного стану сільгоспрослин, оприлюдненому пресслужбою Мінагрополітики.

Зазначається, що станом на 20 жовтня  посіви озимих на 10-45% заселені колоніями шкідників у кількості 1-3 у Волинській, Дніпропетровській, Київській, Кіровоградській, Одеській та Тернопільській областях.

Борошниста роса уражує до 5% рослин озимих зернових у п'яти областях

Читати

За сприятливих погодних умов цьогорічної осені, передусім у лісостепових та поліських областях, продовжується наростання чисельності популяції гризунів у господарствах Волинської, Закарпатської, Івано-Франківської, Київської, Полтавської, Тернопільської та Хмельницької областей, де на гектарі багаторічних трав, ураховується 2-6 жилих колоній полівок на гектар. Значна кількість гризунів знаходиться в незораних землях, зокрема після кукурудзи, соняшнику. Найвірогідніше, в разі не проведення винищувальних заходів у цих угіддях, гризуни переходитимуть в озимину.

В Степу, південному та центральному Лісостепу на незораних полях після збирання врожаю зростає кількість курганчикової миші, яка зелених рослин майже не споживає, проте харчується насінними кормами із культурних та диких злаків.

Зазначається, що у зниженні чисельності мишоподібних гризунів, зокрема полівок, важливу роль відіграє система запобіжних заходів. Знешкодження їх в першу чергу досягається вчасною та якісною зяблевою оранкою, яка руйнує нори і знищує кормову базу, при цьому гине або травмується третина дорослих і всі молоді особини гризунів. Наявність 3-5 і більше жилих колоній на гектарі посіву свідчить про загрозу суттєвих пошкоджень рослин та необхідність захисту шляхом застосування родентицидів.