20 жовтня 2022, 13:34, ЗЗР

Американські вчені використовують температуру ґрунту для моніторингу міграції кукурудзяної совки

Про це повідомляє futurefarming.com.

Відповідне дослідження проведене Університетом штату Північна Кароліна в США.

Для цього дослідники об’єднали історичні дані про температуру ґрунту з даними довгострокового моніторингу кукурудзяної совки та інформацією про те, як шкідник виживає в холодних умовах (у лабораторних умовах), щоб краще зрозуміти наскільки добре шкідник може виживати в ґрунті протягом холодних зимових місяців.

«Існує упереджена думка, що шкідники менш успішно зимують на північних територіях, розташованих від 40 градусів широти», — сказав Дуглас Лотон, колишній докторант штату Північна Кароліна. — Можливо, це було правдою в 1930-х роках, але тепер у нас є більше доказів, які базуються на даних, щоб відповісти на запитання: «Де насправді цей вид може зимувати?»»

Дослідники розробили власні карти, накладаючи три різні набори даних, щоб показати три географічні зони:

  • «південний хребет», де шкідники виживають зимові місяці;
  • «північна межа», де шкідники, як правило, не можуть вижити протягом зимових місяців;
  • «перехідна зона» між північною та південною областями, де шкідники можуть або не можуть вижити протягом зими.

Ці три зони дослідники використовували, щоб показати історичні тенденції розвитку кукурудзяної совки, а потім використали модель, щоб зробити прогнози щодо поширення шкідників до кінця століття. Вражаюче те, що Південний хребет зріс на 3% з 1981 року. Моделі припускають, що до кінця століття Південний хребет подвоїться в розмірах і значно зміститься на північ, а дві інші зони скоротяться.

«Зі зміною клімату зони зимівлі, ймовірно, змістяться на північ», — сказав Андерс Хусет, доцент кафедри ентомології штату Північна Кароліна та інший співавтор статті.

У штаті Міннесота з його суворими зимами не було успішної зимівлі кукурудзяної совки з 1950 по 2021 рік, свідчать дані. Однак до кінця століття прогнозні моделі показують, що штат перебуває у перехідній зоні.

Вчені зазначають, що можливість прогнозування поширення кукурудзяної совки може допомогти фермерам ефективніше контролювати шкідника.

Нагадаємо, у світі знижуються ціни на мінеральні добрива.