20 жовтня 2022, 15:00, Україна

Юридично ГМО в Україні відсутнє, але є тіньовий ринок ГМО-продукції — Мінагрополітики

Питання щодо державного регулювання ринку генетично-модифікованих організмів (ГМО) розглядалося на круглому столі в Комітеті Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики, що відбувся 19 жовтня.

В Міністерстві зазначили, що існуючий стан речей порушує інтереси й права споживачів, які не знають, що саме вони споживають.

«Також це загрожує репутації і статусу нашої держави як великого експортера сільськогосподарської продукції рослинного походження. Україна повинна гарантувати чесні торговельно-економічні відносини», — йдеться в повідомленні.

Регулювання ринку ГМО в останні роки набуло гострої необхідності, оскільки чинний Закон України від 2007 року «Про державну систему біобезпеки при створенні, випробуванні, транспортуванні та використанні генетично модифікованих організмів» є недосконалим. Зокрема, він не містить механізмів контролю у сфері поводження з ГМО, має велику кількість неузгодженостей та неточностей, а значна частина норм — розмиті.

Перший заступник Міністра агрополітики Тарас Висоцький наголосив, що новий законопроєкт №5839, який був презентований народним депутатам на минулому тижні,  опрацьовувався усіма причетними центральними органами влади, зокрема, МОЗу, Міндовкілля, Держпродспоживслужбою, Держекоінспекцією. 

За його словами, новий законопроєкт №5839 був написаний на базі європейської моделі.

«У країнах Європи ситуація з ГМО різна, вони мають право приймати індивідуальні рішення. Наприклад, є країни, в яких заборонено вирощування ГМО, але дозволено його використання. В інших може бути дозволено і перше, і друге, але певних видів. Наша ціль, передовсім, полягає в тому, щоб чітко прописати процедуру, а потім вже приймати політичне рішення — які обмеження чи запобіжники, обов'язки чи заборони встановлювати. Процедура має бути чітко прописана, всі мають розуміти, які діють правила з точки зору випробування, оцінки впливу та загроз, прозорості, простежування», — відзначив перший заступник Міністра агрополітики.

Він додав, що навіть, якщо в Україні буде ухвалено рішення неготовності впровадження ринку ГМО і відтермінування цього процесу, процедуру все одно треба погодити, що означатиме, що в Україні є адаптовані правила, процедура відповідає європейській і дозволяє оцінити всі ризики.

Нагадаємо, слідкувати за цінами на сільгосппродукцію можна в Аграрному реєстрі.