19 жовтня 2022, 10:36, Урожай

На Кіровоградщині врожайність соняшника менша минулорічної, а ціна удвічі нижча

Про це повідомляє Суспільне|Кропивницький.

В області 3,5 тис. господарств зібрали половину посіяних площ соняшника.

«Темпи жнив-2022 соняшника значно нижчі, ніж у минулому році, — в 1,6 разу, тому що це пов’язано з погодно-кліматичними умовами цієї осені. Але нині господарства масово працюють у полях. Врожайність соняшника нижча, порівняно з минулим роком, на 10%», — каже Валерія Фурманова, керівниця департаменту агропромислового розвитку ОВА.

У ПП «Славутич-Агро» з Кропивницького району зібрати соняшник планували до жовтня. Завадили дощі. Врожайність цьогоріч нижча за минулорічну.

«Врожай на 30% нижчий, ніж торік. Нам ще залишилося зібрати 600 га. Це більше третини», — розповів керівник господарства Юрій Крутько.

30% зібраного соняшника через надмірну вологість мусили досушувати. Завдяки погоді останніх днів соняшник на полях вдасться врятувати, сподівається фермер. Каже, що ціна на соняшник порівняно з минулим роком впала вдвічі і продовжує знижуватися.

«Ціна була 15 тис. грн, потім — 13 тис. На це є багато причин, одна з них — закриті порти і перспектив для подальшого вивезення соняшникової олії немає. Так можна і дійти до банкрутства», — зауважує аграрій.

Він вважає, що для повноцінної посівної соняшника у наступному році потрібна допомога держави. 

Читати також: З пожнивними рештками соняшнику залишається найбільше поживних речовин, — польські експерти