18 жовтня 2022, 12:24, Добрива

Ризики через зниження норм внесених добрив для озимини окреслили експерти

Автори матеріалу, Сергій Полянчиков, директор з розвитку НВК «Квадрат», та Ольга Капітанська, к.б.н., керівник науково-дослідного відділу НВК «Квадрат», зазначають, що листкове підживлення доцільно виконувати комплексними фоліарними добривами, що містять збалансовані композиції поживних речовин (макроелементів, передусім фосфору, мікроелементів) та біологічно активних речовин (амінокислот, екстрактів водоростей тощо). Основна мета таких обробок — сприяти розвитку потужної кореневої системи, кращому накопиченню пластичних речовин, підвищенню зимостійкості рослин.

У сезоні-2022 серед мікродобрив найбільшим попитом користувались монопрепарати, — експерт

Читати

До того ж, в осінній та ранньовесняний періоди низька температура ґрунту на глибині залягання кореневої системи призводить до зниження засвоєння поживних елементів з ґрунтового розчину, тож їх доступність на старті має вирішальне значення.

Мікроелементи активують ферментну систему, беруть участь у вуглеводному і азотному обміні, підвищують в'язкість цитоплазми та концентрацію клітинного соку, підвищуючи її морозостійкість.

Збалансоване мінеральне живлення сприяє формуванню достатньої асиміляційної листкової поверхні та потужної кореневої системи, яка здатна забезпечити стійкість озимих до різких перепадів температур в осінньо-зимовий період, утримати запас елементів мінерального живлення, цукрів та білків до весни.

«Класичні дослідження впливу міді та цинку на перезимівлю озимих культур на прикладі озимої пшениці показали, що температура повітря –18°С під час кущіння культури призводить до загибелі 30% рослин. Внесення мікроелементів знизило показник до 17%. Схожі результати були отримані данськими вченими після внесення марганцю на зернових (Sidsel Birkelund Schmidt та ін, 2013). Серед макроелементів дуже важливий для зимостійкості фосфор. Для внесення за технологією In-Furrow доречним буде добриво Квантум Діафан ACTion», — зазначають експерти.

За їхніми словами, внесення при сівбі Квантум Діафан ACTion сприяє кращим та рівномірним сходам озимих культур, особливо в умовах низьких температур, формуванню більш розгалуженої і потужної кореневої системи. В результаті, прибавка врожайності становить 7-15% (залежно від ґрунтово-кліматичних умов), порівняно з ділянками без внесення рідких стартових добрив.