17 жовтня 2022, 13:45, Посівна

Якщо зерновий коридор не продовжать, то постане питання весняної посівної, — Дикун

Про це повідомляє УкрАгроКонсалт з посиланням на слова Андрія Дикуна, президента Всеукраїнської аграрної ради та Асоціації виробників молока.

Водночас він зазначив, що на зменшення посівних площ весною будуть впливати також і лінія фронту, і кількість розмінованих площ, і прийняття закону щодо декриміналізації агровиробництва на окупованих територіях.

«Пролонгація Стамбульської угоди — це критичне питання. Сьогодні можемо експортувати до 7 млн тонн агропродукції та все одно маємо її надлишок. Вважаючи, що ми ледь прожили рік, і якщо зерновий коридор не продовжать, то постане питання весняної посівної. Сподіваюся, що відповідні домовленості будуть досягнуті, оскільки майже 20% ВВП України складає агросектор, а експорт — ключовий фактор. Тільки західних кордонів аграрній галузі недостатньо для експорту. Маємо надлишки близько 15 млн тонн, які потрібно вивезти», — каже експерт.

За його словами, оцінити поточний врожай наразі неможливо, оскільки збиральна кампанія затягується через погодні умови.

«Невідомо, скільки зберемо врожаю. Цьогоріч нестандартна збиральна кампанія. Ми в середині жовтня збираємо соняшник через дощі. Такого раніше не було. По Рівненщині вдвічі менша врожайність, Дніпропетровщина — в півтора рази нижча, місцями соняшник просто гниє», — повідомив очільник ВАР.

Щодо врожаю кукурудзи, то ще не розпочалося її масове збирання, але однозначно цю культуру потрібно експортувати, бо Україна не в змозі її переробити.

«Кукурудзу ще не збирають. Але ми не готові до переробки кукурудзи, для цього потрібні великі біоетанольні заводи, розвинене скотарство, тож ми повинні її вивезти», — вважає Андрій Дикун.

Щодо скорочення посівних площ навесні, на це вплине не лише дія зернового коридору, а й інші фактори.

«На весну невідомо, де буде фронт, тож можливі посівні площі не можемо прорахувати.  На півдні аграрії будуть боятися сіяти, бо треба прийняти закон, що с/г виробництво не є колаборацією. До того ж маємо найбільше в історії замінувння с/г угідь», — додав Андрій Дикун.