10 жовтня 2022, 12:39, Насіння

Вперше обсяги експорту насіння гібридної кукурудзи перевищили обсяги його імпорту, — експерти

Про це повідомляє пресслужба Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки».

Як зазначив Олександр Захарчук, д.е.н., завідувач відділу інвестиційного та матеріально-технічного забезпечення Інституту, у структурі українського експорту насіння зернових та олійних культур традиційно домінує кукурудза (96 %). За січень-червень на зарубіжні ринки цього виду насіння продано на $26,8 млн.

Вітчизняне насінництво: стан галузі, ціноутворення та потреба в держпідтримці

Читати

При цьому експорт гібридної кукурудзи у кількісному та вартісному виразі збільшився майже вдвічі. Якщо торік за 6 місяців експортували 6,3 тис. т на суму $13,5 млн, то у першому півріччі цього року — 12,2 тис. т на суму $26,8 млн.

Вперше за роки незалежності України обсяги експорту насіння гібридної кукурудзи перевищили обсяги його імпорту, наголосив Олександр Захарчук. За січень-червень цього року з України вивезено насіння вітчизняної та іноземної селекції 12156 т, тоді як поставки з-за кордону становили лише 8812 т.

Крім кукурудзи, на зарубіжні ринки було також експортовано 167 т насіння соняшнику, 58 т сої, 16 т льону, 15 т ріпаку та 21 т гірчиці. Зазначені культури надали державі додатково ще близько $1,0 млн  виручки від реалізації, що на рівні відповідного показника минулого року.

«У першому півріччі експорт збільшився за рахунок додаткових можливостей розвитку вітчизняного насінництва. З одного боку, це пов’язано з втратою логістичних каналів постачання насіння з-за кордону через широкомасштабну агресію рф, а з іншого — зі збільшенням виробництва на власних потужностях вітчизняних насіннєвих заводів. Крім того, визнання Європарламентом української системи сертифікації насіння еквівалентною вимогам ЄС у 2020 році дозволило Україні вже другий рік поспіль нарощувати експорт насіння, в першу чергу до країн Євросоюзу», — підсумував Олександр Захарчук.