17 липня 2017, 11:30, Насіння

Представлені найкращі сорти гороху української селекції

SuperAgronom.com розпитав завідувача лабораторії селекції гороху Інституту рослинництва ім. В.Я. Юр’єва Ігоря Безуглого про найкращі сорти гороху української селекції.

На сьогоднішній день горох цікавить фермерів особливо. Вже кілька років в Україні спостерігається своєрідний гороховий «бум». Причини цього криються в тому, що дана культура є чудовим попередником для інших, збільшуючи якість ґрунту і врожайність.

«Сьогодні у нас є приблизно 6-7 випробуваних сортів, про найновіші поки не будемо говорити, тому що насінництво за ними ще не розгорнуто. Найбільш «старі», якщо можна так сказати, — сорти Модус та Девіз. Їм уже близько 10 років, але це дійсно надійні високопластичні сорти, які дають стабільний урожай в усіх зонах України. Недаремно сорт Девіз визнано національним стандартом, із ним порівнюють усі нові сорти, які надходять до державного сортовипробування. Є ще цікаві сорти Царевич і Глянс. Царевич з усього нашого набору сортів є найбільш скоростиглим. Останні наші сорти — Оплот, Отаман і Меценат. Сорт Оплот минулого року по всій Україні показав найвищий результат, у Київській області – понад 50 ц/га, в Запорізькій області — 33 ц/га, тобто, це сорт інтенсивного типу. Отаман і Царевич — сорти зі стійким до осипання насінням. Інакше кажучи, якщо навіть біб розлущиться, насіння не опадає. Меценат у 2015 році показав найвищий урожай серед наших сортів.», ― розповідає завідувач лабораторії селекції гороху, Ігор Безуглий.

Ігор Безуглий: Гороховий бум цілком виправданий і з виробничого, і з наукового поглядів
Читати по темі

Експерт вважає, що на сьогоднішній день існує декілька проблем у вирощуванні гороху саме в умовах України. По-перше — це погодні фактори. Вологозабезпечення — чи не основний чинник, який впливає на урожайність гороху. Є волога — буде урожай у будь-якому разі, посуха — отже, навіть найкращий сорт урожаю не дасть. Тобто горох сильніше реагує на несприятливі умови, ніж інші культури. Ігор Безуглий додав, що ще однією проблемою на сьогоднішній день є бур'яни. Така культура, як горох досить чутлива до впливу бур'янів.

На завершення науковць додав, що на цьому свої дослідження не припиняє. Надалі планує займатися селекцією гороху, а головну мету вбачає у забезпеченні українських агрономів достойними та високопродуктивними сортами гороху.