7 жовтня 2022, 11:50, Урожай

Житомирщина втретє стала лідером з виробництва гречки

Про це повідомила заступниця директора департаменту АПР та економічної політики Житомирської ОВА Ніна Добринська, пише ukrinform.ua.

«Ми зібрали ранніх зернових, із яких печуть хліб, на 150 тис. тонн менше, як у минулому році. Якщо торік це було трохи більш ніж мільйон тонн, то  цьогоріч — 913,5 тис. тонн, а для потреб нашої області треба трішки більш як  150 тис. тонн. Хлібом ми будемо забезпечені однозначно. Також будемо забезпечені круп’яними, бо плануємо зібрати більше гречки, площі під якою цього року збільшили на 10%. У неї гарна врожайність — 14 ц/га», — каже Ніна Добринська.

З її слів, зниження ціни на гречану крупу, яке спостерігається сьогодні, зберігатиметься надалі. Ціна крупи знижується, оскільки під нею збільшили посівні площі, а також на складах залишилися значні торішні запаси, які потрібно реалізувати, щоб звільнити їх під новий урожай. 

Читайте також: Технологія вирощування гречки

Варто зазначити, що на Житомирщині цього року посіяли й зібрали менше зернових, але їх цілком вистачить для потреб області. Загалом попри бойові дії та замінування, всім агроформуванням області навесні вдалося засіяти поля.

Ніна Добринська додала, що загалом в області планували засіяти на 10% більше площ, ніж торік, але засіяли на 4% менше від тих площ, які передбачалися.

Вона пояснює, що восени минулого року площі посівів скоротили через несприятливі погодні умови для озимих культур. Натомість ярі на запланованих площах не посіяли через замінування на півночі області. Внаслідок блокування морських портів і значні залишки торішнього врожаю на сільськогосподарських підприємствах в області зменшили посів зернових, а збільшили площі під соняшником, соєю та кормовими на зелений корм.

Нагадаємо, експерт радить не використовувати цьогорічний урожай сої як насіння в наступному сезоні.