6 жовтня 2022, 15:17, Посівна

На Миколаївщині триває посівна, але з реалізацією попереднього врожаю залишаються проблеми

Як повідомив на брифінгу в Медіа Центрі України Віталій Кім, очільник Миколаївської ОВА, те, що працює зерновий коридор і поліпшилась логістика через одеські порти, допомогло миколаївським аграріям не втратити попередній урожай і не збанкрутіти. Однак не дуже стимулює розпочинати нову посівну кампанію, бо залишаються ризики через продовження воєнних дій і можливі обстріли. Хоча більшість віддалених від фронту районів проводять посівну повною мірою.

Водночас, початок роботи зернового коридору давши змогу миколаївським аграріям зекономити на доставці, не призвів при цьому до підвищення цін на зерно.

Про це повідомляє Суспільне з посиланням на слова директора Наукового парку Миколаївського національного аграрного університету (МНАУ) «Агроперспектива» Миколи Карпенка.

«У Науковому парку пшениці залишалося небагато — майже 2 тис. тонн, ріпаку приблизно 600 тонн. Поки не відкрили морський шлях відвозили збіжжя в Рені. За доставку треба було заплатити 2 тис. грн за тонну», — розповів директор Наукового парку.

Дохідну частину від реалізації збіжжя доводилось віддавати за доставку, зазначив він.

«Якщо ячмінь, наприклад, купували по 4 тис. грн/т, то перевізникам потрібно було віддати 2 тис. грн/т. Тобто половина вартості — це витрати на перевезення, а ще ж — податки, пальне, добрива…», — розповів Микола Карпенко.

Але і з відкриттям зернових коридорів та пожвавлення ринку ціни на збіжжя 2022 року не компенсують затрати аграріїв на вирощений врожай.

«Ціни закупівельні, що є на сьогодні і на той час, коли збирали, не відповідають тим витратам, що були вкладені у виробництво, вирощування», — наголосив Микола Карпенко.

Читати також: Українські аграрії відмовлятимуться сіяти ячмінь і жито в 2023 році — думка