5 жовтня 2022, 15:31, Урожай

Незважаючи на високі ціни на сушіння зерна, кукурудзу не варто залишати в полі до весни, — експерти

Рентабельність падає, тож деякі аграрії замислюються над тим, щоб взагалі не збирати цьогоріч кукурудзу, залишити урожай в полі до весни. Хоча це значною мірою впливає на якість.

Про це йдеться у матеріалі «Кукурудза 2022: Сушити, залишити в полі чи спалити в теплогенераторі?» на Latifundist.com.

Зокрема, видання запитало в аграріїв на своїй сторінці у мережі Фейсбук, чи збираються вони залишати кукурудзу в полі. Отримали відповіді, що зимівля в полі або перенесення збирання кукурудзи на грудень може принести більше збитків, ніж користі.

У холдингу «КАЛІПСО» залишати в полі кукурудзу не будуть. Але поки відклали збір кукурудзи з вологістю 23%.

Низькоросла кукурудза та новітня технологія вирощування High Population (HP): рішення для нових кліматичних умов

Читати

Мало хто практикує зимівлю кукурудзи в полі і в Дніпропетровській області. За словами Артема Ремпена, операційного директора G.R. Agro, погодні умови в цьому регіоні не дозволяють отримати якісне зерно. Йому знайомі приклади, коли аграрії залишали на зиму кукурудзу в полі, а потім отримували неякісне зерно, яке змогли збути тільки на корма. Частіше за все, такий спосіб практикують аграрії з північних областей.

Підтверджує це керівник «Сейм Агро» Єгор Скляров. Під час Trend and Hedge Club  він розповів, що компанія має в обробітку 3 тис. га. Землі розташовані на самісінькому кордоні з росією. В цьому році довелося коригувати сівозміну і відмовитися від виробництва кукурудзи. А от ті його сусіди, в тому числі і агрохолдинги, які посадили цю культуру, вже прийняли для себе рішення залишити її в полі. І причиною була навіть не ціна на газ, а те, чи буде на елеваторах газ у листопаді.

Однак,  агроном, доктор біол. наук Сергій Хаблак говорить, що перенесення збирання кукурудзи на зиму окрім додаткових проблем, нічого доброго не дає.

«Ті компанії, які планують збирати кукурудзу мінімум до кінця грудня, мають потім проблеми з якістю її зерна і з високою вологістю. Це виливається у фузаріози на початках, через що можлива здача частини зерна кукурудзи на спирт, залишення необробленої восени площі полів і зменшення врожайності щонайменше на 10-15% наступного року через весняний обробіток ґрунту», — каже Сергій Хаблак.

Комерційний директор «Баришівської зернової компанії» Таір Мусаєв також попереджає, що у випадку продажу кукурудзи до Європи важливим фактором є наявність у зерні афлотоксинів. А вони з’являються, коли кукурудза збирається невчасно, і грибок має ідеальну температуру та вологість для розвитку. Тож після поставок зерна з афлотоксинами можуть початися проблеми з репутацією української кукурудзи.

Варто пам’ятати, пише видання, що при зниженні середньодобової температури до +5-6℃ практично припиняється інтенсивна вологовіддача. Тому на кожні  3-4% зни­жен­ня во­ло­ги не­обхідно че­ка­ти 10-20 діб. Саме в жовтні-листопаді спостерігається найбільше падіння вологи зерна кукурудзи в полі. Далі цей процес сповільнюється. Навесні зерно практично не втрачає вологу.

Крім того, пожнивні залишки кукурудзи, закладені у ґрунт навесні, будуть довше розкладатися, активно забираючи з ґрунту азот.

Читати також: Прогноз виробництва кукурудзи в ЄС вкотре знизився, пшениці та ячменю — підвищився