5 жовтня 2022, 13:48, Урожай

Затяжні опади спричиняють зниження якості врожаю соняшнику — експерт

Про це зазначає Олексій Сергієнко, засновник агроконсалтингової компанії «Art FieldS», на сторінці «Центр агрономічних стратегій України» в мережі Facebook.

За словами експерта, опади затримують збирання соняшнику, але навіть якщо у погодні «вікна» вдасться зібрати його швидко, в таких умовах потрібно звернути увагу на якість отриманого насіння.

«Щоб не втрапити в халепу при вирощуванні соняшнику і не втратити не лише вал, а й вартість урожаю, треба пам’ятати, що існують стандарти його якості для 1-3-го класу. Не враховуючи це, можна втратити величезні гроші», — зауважує Олексій Сергієнко.

За його словами, вологість соняшнику для 1-3-го класу має становити від 6 до 8% відповідно ДСТУ 7011 від 2009 року. Пророслого насіння не має бути більше 3% для 3-го класу, і відповідно 1% для 1-го і 2 % для другого.

«Олійної домішки не повинно бути більше 3% для 1-го, 5% для другого і 7% для третього класу. До неї відноситься бите, давлене, поїдене шкідниками, проросле, пошкоджене, недозріле, захоплене морозом, повністю або частково обрушене насіння, пошкоджене рослиноїдними клопами тощо. Тому будьте уважні під час налаштування комбайнів, оборотів барабанів, мотовила та інших налаштувань. Особливо слідкуйте за найманими комбайнами», — радить експерт.

Також він додає, що масова частка олії у перерахунку на суху речовину має становити для першого класу не менше 50%, для другого не менше 45%, для третього не менше 40%. Кислотне число олії, мг КОН/г, не більше ніж 1,3 для 1-го класу, 2,2 для другого, 5,0 для третього. Зараженість шкідниками не допускається для всіх класів, наголошує експерт.

Читати також: Десикація: економія на досушуванні, збереження врожаю, вчасне звільнення поля