5 жовтня 2022, 10:36, Посівна

В центрі й на заході — перезволоження ґрунту, на півдні подекуди вологозабезпечення недазовільне

Про це йдеться в агрометеорологічному звіті Укргідрометцентру за останню декаду вересня.

За оцінками агрометеорологів, запаси вологи у більшості областей залишаються одними із найвищих для останніх років — у 1,5-2,5 разу більше середніх багаторічних значень, а на третині площ залишаються надмірними.

Водночас на певних площах південних та центральних областей внаслідок відсутності ефективних опадів упродовж третьої декади вересня зволоження ґрунту було недостатнім та незадовільним (окремі райони Одеської, Херсонської, Миколаївської, Запорізької, Дніпропетровської областей).

У західних, північних, окремих районах центральних областей, де дощі відмічалися упродовж 4-6 днів за декаду, складалися малосприятливі агрометеорологічні умови для досягнення технічної та збиральної стиглості пізніх теплолюбних культур і проведення польових робіт через перезволоження верхніх шарів ґрунту. Через утримання високої вологості повітря виникали сприятливі умов для розвитку та поширення грибних хвороб, зокрема на соняшнику, та відповідно погіршення якості насіння.

За багаторічними кліматичними показниками у вересні закінчилися оптимальні строки для сівби озимих зернових культур у більшості областей України. Перешкодою для вчасної сівби нинішньої осені у багатьох районах стали часті дощі, часом надмірні (1,5-2 місячні норми) та перезволоження верхніх шарів ґрунту, внаслідок чого спостерігалося повільне звільнення полів від попередників.

«Гідротермічної умови осені та строки сівби мають значний вплив на формування майбутнього урожаю озимих культур та стійкість озимих культур до можливих несприятливих явищ у зимовий період. Жовтневі посіви через нестачу тепла для нормального фазового розвитку (досягнення фази розвитку «кущіння») потрапляють в «зону ризику» на час перезимівлі. У багатьох областях винятком був лише 2013 рік, коли за схожих умов повернення теплої погоди у 2-й половині осені дозволило пізно засіяним посівам озимих культур нормально розвинутись перед входом у зиму», — зазначають агрометеорологи.

Загалом же в останню декаду вересня тривала сівба озимих культур, на раніше засіяних площах відмічалося проростання зерна та утворення сходів.

Станом на 30 вересня (зразки ґрунту від 28.09.2022 року), зазначено у звіті, запаси продуктивної вологи у 0-20 см шарі ґрунту під озимими культурами на більшості площ були достатніми та оптимальними (21-44 мм продуктивної вологи). У багатьох районах західних, окремих районах північних, Черкаської, Вінницької та Харківської областей відмічалося перезволоження верхніх шарів ґрунту (містилося понад 45 мм продуктивної вологи). На багатьох площах Херсонської, в окремих районах Одеської, Дніпропетровської, Полтавської та Кіровоградської областей вологозабезпечення 0-20 см шару ґрунту оцінювалося як задовільне (11- 20 мм), місцями на Одещині та Дніпропетровщині — незадовільне (4-6 мм продуктивної вологи).