4 жовтня 2022, 09:00, Світ

Аналітики спрогнозували, як нестача добрив на світовому ринку відобразиться на сільському господарстві в Європі

Такий прогноз озвучив аналітик Strategie Grains Вінсент Браак, пише Bloomberg.

Для того, щоб впоратися із загостренням кризи добрив, аграрії вірогідно відмовлятимуться від олійних культур на користь гороху, зменшуватимуть поголів'я худоби та інвестуватимуть в тракторні гаджети. Збільшують площі під бобовими, зокрема, фермери у Великобританії та Фінляндії.

Читайте також: Ринок добрив і ЗЗР в сезоні 2022: постачання, попит і прогнози на 2023

Зниження планової урожайності культур або вирощування урожаю нижчої якості на корм худобі, щоб застосовувати менше добрив, теж є одним з варіантів. Зазначається, що багато європейських заводів з виробництва добрив на сьогодні закрито, оскільки війна росії в Україні призвела до скорочення поставок газу.

«Деякі фермери отримали добрива ще до того, як ціни злетіли, але стикаються з високими витратами на осінню посівну. Крім того, високі витрати на енергію роблять дорожчим використання тракторів і сушіння зерна, що створює ризик збільшення продовольчої інфляції», — йдеться в повідомленні.

Оскільки ціни на м’ясо нижчі від цін на зерно, використання пасовищ теж може різко скоротитися, повідомив Джеймс Вебстер, старший аналітик британського радника Andersons Centre.

Інвестиції в гаджети, зокрема на датчики, які визначають стан рослин і дозволяють вносити поживні речовини лише туди, де це найбільше потрібно — теж популярна практика сьогодення у Великобританії.

Заступник керівника підрозділу Генерального директорату з питань сільського господарства ЄС Фаб’єн Сантіні відмітив, що закупівлі добрив на сьогодні на 30-50% нижчі порівняно до минулого року. 

Нагадаємо, на Донеччині озимою пшеницею засіяли майже 30% до прогнозованих площ.