30 вересня 2022, 17:02, Урожай

Збирання хмелю на Хмельниччині затягується, втрачено 15% урожаю

Як повідомляє Суспільне з посиланням на слова директора підприємства Віталія Таєнчука,

у господарстві хміль залишається на плантаціях площею понад 10 гектарів. Під дощами рослини втрачають якість, техніка не може заїхати в поле, а підприємство вже втратило 15% урожаю.

Зазначається, що у «Пасічній», де хміль вирощують понад сто років, зазвичай завершують хмелеві жнива у 20-х числах вересня. Та не в цьому році. Третина хмелю в господарстві залишається на плантаціях: через дощі й болото техніка не може заїхати в поле. Як зазначають співробітники, залишилось 11-12 га незібраних.

«Мало того, що трактори не виїжджають, так ще й хміль вологу тягне, теж погано, дуже довго сушимо його», — пояснює Галина Федорчук, співробітниця підприємства.

Цього року хміль сушать вдвічі довше, ніж зазвичай. Для цього дизельний котел замінили на ощадніший, твердопаливний, де спалюють пелети з соняшникових відходів, розповів директор Віталій Таєнчук.

З його слів, обсяги виробництва хмелю в «Пасічній» цього року не скорочували.

«Як вирощували ми 30 гектарів, так і вирощуємо 30 гектарів, і продуктивність хмелю практично та ж сама лишилася», — каже директор.

За його словами, не втратили й постійних клієнтів, бо кількість підприємств України, які вирощують хміль, із 60, що працювали у 2020 році в 2022-му скоротилася до 4.

«В нас покупці залишаються стабільними. Практично пивзаводи всі, які працюють на чистому хмелеві, вони в нас закупляють хороший, ароматичний чеський сорт Заграва», — розповідає Віталій Таєнчук.

За його словами, цей сорт містить понад 5 кілограмів альфа-кислоти на центнер шишок, це — високі показники, бо такий хміль додає пиву гіркуватість, специфічний аромат, стійку піну та діє як природний консервант. І всі ці якості хмелеві шишки втрачають, коли збирати їх пізніше визначених технологіями строків.

«Великі втрати. Процентів десь 15. Хміль треба збирати, коли сонячна погода більш-менш, а так він трошки свою якість втрачає. Хміль — це ніжна культура», — розповідає агроном-хмелевод Олександр Кривий.

За його словами, урожайність хмелю цього року в середньому до 2 т/га.

 Читати також: В Україні вчитимуться вирощувати органічний хміль