28 вересня 2022, 17:39, ЗЗР

Як знищити падалицю зернових в посіві ріпаку за нульового обробітку — поради фахівця

Про це розповів польський фахівець Марчін Кановнік, пише bezpluga.pl.

За словами експерта, за спрощених технологій обробітку ґрунту для боротьби із падалицею рідко достатньо однієї обробки гербіцидом. Це пов’язано з тим, що після мілкого обробітку насіння перемішується у верхньому шарі ґрунту і те, що вище, сходить разом з ріпаком, а глибше — приблизно через 2-3 тижні. 

Грамініциди, які використовуються для боротьби з однодольними бур’янами та падалицею, діють переважно через листя, тому на самосів, який ще не зійшов, вони не подіють.

«Грамініциди, які використовують аграрії, належать до групи інгібіторів синтезу ліпідів, але ми також можемо об’єднати їх у групи, що включають хізалофоп-П-етил, флуазіфоп-П-бутил або пропачізафоп і такі як клетодим, циклоксидим. Великою перевагою останніх є здатність боротися з такими бур'янами, як лисохвіст лучний, особливо на важких і вологих ґрунтах», — каже Марчін Кановнік.

При боротьбі із падалицею зернових за технології No Till фахівець рекомендує такі гербіциди як хізалофоп-П-етил та клетодим для двох обробок.

Першу обробку він рекомендує проводити відносно рано, тобто у фазі першої пари листків ріпаку. Другу — у момент появи другої хвилі появи падалиці, тобто зазвичай через 2-3 тижні після першої обробки.

Читати: Гербіцидний захист озимого ріпаку в класичній системі та Clearfield

Пан Кановнік додав, що падалиця різних видів зернових восени має різну швидкість росту. Легше контролювати падалицю пшениці та тритикале, оскільки вони мають менший темп росту. Натомість падалиця ячменю та жита більш експансивна, тому боротися з нею необхідно якомога раніше, а другу обробку також проводити швидше.

Нагадаємо, польський експерт обґрунтував необхідність сівозміни в технології No Till.