27 вересня 2022, 09:00, ЗЗР

Через посуху на півдні Вінниччини аграрії залишають силосну кукурудзу на зерно

Як розповідає Леонід Чорний, менеджер з розвитку агротехнологій LNZ Group, цьогоріч у Могилів-Подільському, Шаргородському, Мурованокуриловецькому, Ямпільскому та інших районах південної частини Вінниччини склалася катастрофічна ситуація з вологою.

За період вегетації кукурудзи подекуди випало не більше 50 мм опадів. Осінні дощі, що зараз почались, уже не врятують ситуації.

«Є навіть території, на яких кукурудза взагалі не заклала качан, лише стебла», — каже фахівець.

Однак у деяких господарствах, які сіяли силосні гібриди бренду UNIVERSEED, проблему вирішили тим, що залишили посіви цих гібридів дозрівати на зерно, не скошуючи їх на силос.

Читати: Ринок добрив і ЗЗР в сезоні 2022: постачання, попит і прогнози на 2023

Адже навіть за таких несприятливих і посушливих умов ці гібриди сформували достатній качан, аби надалі дати урожай зерна.

Зокрема, в одному з господарств Ямпільського району силосні гібриди S3909 (ФАО 390) та S4210 (ФАО 420), які висіяли у товарних посівах на силос, залишили на зерно. І хоч про кінцевий результат говорити ще рано, біологічну врожайність вже приблизно вирахували на рівні 5-6 т/га.

За словами Леоніда Чорного, гібридам UNIVERSEED вдалося витримати посушливі умови завдяки генетичним особливостям, закладеним селекціонерами. Такі властивості має вся лінійка силосних гібридів.

«Зокрема, силосні гібриди цього бренду мають додаткову облистяність. А чим більше листя, тим краще відбувається фотосинтез. Це означає, що рослина краще утримує воду в тканинах і закладає потужну кореневу систему. Ці гібриди мають хороший стартовий ріст, швидко нарощують корені, які проникають у глибші шари ґрунту, з яких можуть діставати наявну вологу. Також вони мають генетично закладену стійкість пилку до спеки. Тому навіть якщо у період цвітіння встановлюються підвищені температури, стерилізація пилку в них мінімальна. Ці фактори сприяли тому, що нинішніх умовах, які склалися в регіоні, наша кукурудза запилилася, сформувала зернівки й може дати цілком пристойний урожай», — пояснив Леонід Чорний.

І додав, що на його думку, аграріям усіх регіонів варто надалі диверсифікувати ризики і засівати певну частку площ, відведених під урожай зерна кукурудзи, силосними гібридами. У разі втрати посівів зернових гібридів, менш пристосованих до спеки і посухи, можна буде отримати хоч якийсь результат завдяки силосним.

Нагадаємо, в Україні зростає чисельність мишоподібних гризунів.