23 вересня 2022, 15:09, Україна

Експерт розповів, чому для виробництва біоетанолу краще обирати сухостеблові гібриди сорго

У ході Міжнародної конференції «Вирощування енергетичних культур за використання осаду стічних вод на маргінальних землях» він висловив свою думку.

«Капіталізації по біоенергізації цукрового сорго в Україні в найближчий час не буде через високу вартість обладнання для отримання соку. Після отримання соку залишається сухий залишок, з якого можна викготовляти пелети, брекети, газ. Сок важко отримати. В Україні тільки одна фірма Еко-енергія, що знаходиться в Сумській області має змогу отримувати сік і переганяли на біетанол», — каже фахівець.

Щоб була капіталізація, додав Василь Гамандій, потрібно вирощувати сухостеблові гібриди, які не потребують видалення соку і пускати їх на пелети, брекети та інше паливо. А потім, після отримання достатньої кількості коштів, закупити обладнання для переробки соку.

Читати також: Аграріям розповіли, як підвищити строк зберігання зерна в пластикових рукавах

На сьогодні в реєстрі дозволених сортів є 5 видів сорго, серед яких звичайне, цукрове, технічне, суданська трава. Як відомо, цукрове сорго має високий урожай вегетативної маси. Але є як соковитостеблові гібриди, так і сухостеблові, які мають паренхіму як у соняшнику.

«У Селекційно-генетичному інституті в нас достатньо гібридів як сухо-, так і соковитостеблового сорго. Селекцію проводимо в двох напрямках, створюючи фертильні сорти, з яких можна отримувати зерно, і стерильні, які не утворюють зерна і однак вміст розчинних вуглеводів у соковитій зеленій масі підвищений на 2-3%. Серед стерильних гібридів маємо кілька сухостеблових. Ми рекомендуємо отримувати два укоси: максимальний при викидання волоті, а другий можна проводити навіть взимку. Сходи отримуємо в кінці квітня-початку травня, а в серпні зелену масу можна косити. Наступний — в листопаді», — зауважив Василь Гамандій.

Він додав, що великий досвід вирощування сорго мають в ДП ДГ Андріївське Інституту водного господарства і меліорації.

Нагадаємо, повсюди в посівах кукурудзи в Україні фахівці відмічають пухирчату сажку, подекуди гельмінтоспоріоз і гнилі.