23 вересня 2022, 10:32, Добрива

Yara оголосила про намір закрити завод з виробництва добрив у Бельгії

Про це повідомляє agrarheute.com.

 Закриття заводу безпосередньо вплине на пропозицію на ринку добрив у Франції.

«Зростання цін на газ змусило більшість європейських виробників, включаючи Yara, різко скоротити виробництво. Yara заявила в серпні, що планує скоротити виробництво аміаку на 65%, а виробництво нітрату амонію (AN), який використовується як добриво в сільському господарстві, на 35%», — йдеться в повідомленні.

Зазначається, що річна виробнича потужність бельгійського заводу в Тертре становить 400 000 тонн аміаку, 950 000 тонн азотних добрив і 800 000 тонн азотної кислоти.

Зі слів голови Yara France Ніколя Брутена, зупинка заводу призведе до 10%-го скорочення пропозиції азотних добрив на французькому ринку, 

«Сьогодні виробництво тонни аміаку в Європі коштує від € 2500 до 3000, тоді як та ж тонна коштує € 1300 на міжнародному ринку», — каже він.

Наприкінці серпня Yara вже оголосила, що компанія планує скорочення виробництва та закриття заводів через рекордно високі ціни на газ у Європі. Загалом очікується, що використання загальних європейських аміачних потужностей знизиться приблизно до 35%.

Таким чином Yara скоротить річний обсяг виробництва на такі суми: 3,1 млн тонн аміаку та 4,0 млн тонн готової продукції, з них 1,8 млн тонн карбаміду, 1,9 млн тонн нітратів і 0,3 млн тонн NPK добрив.

Компанія також заявила, що має намір використовувати свою глобальну систему постачання та виробництва у будь-якому випадку, включаючи продовження виробництва добрив у Європі з використанням імпортного аміаку, де це можливо.

Додається, що інші виробники добрив, такі як німецькі SKW Piesteritz і BASF, також частково припинили виробництво. Найбільший виробник добрив у Польщі Grupa Azoty також значно скоротила виробництво добрив, а CF Fertilizers у Великобританії  тимчасово припиняє виробництво аміаку.

Нагадаємо, теплі ранні зими призводять до зниження врожайності ріпаку, кажуть вчені.