22 вересня 2022, 15:01, Урожай

У Кіровоградській області аграрії вдвічі збільшили площі під озимим ріпаком

Про це повідомила керівниця обласного департаменту агропромислового розвитку Валерія Фурманова, пише Суспільне.

Зі її слів, озимого ріпаку аграрії посіяли на 120% більше, ніж торік. Сівбу культури вже закінчують, наразі засіяли 90% запланованих площ. Почали сіяти озиму пшеницю.

У господарстві Новоукраїнського району посівна розпочалась у середині серпня.

«Посіяли пшеничку ми 8 вересня, зерно вже пустило ростки. Паливно-мастильними матеріалами забезпечені. Вони подорожчали вдвічі, якщо порівнювати з цінами до вторгнення, — сказав агроном господарства Олексій Родін. — Це позначиться на собівартості озимих. Якщо раніше паливо було 25 гривень, наразі воно 50. Цьогоріч ми здали озиму пшеницю за ціною приблизно 5 тисяч за тонну. Тогоріч була ціна 8 тисяч. Так як це хліб, ціна має бути не меншою за 10 тисяч»

Валерія Фурманова додала, що під час воєнного стану працюють державні програми підтримки аграріїв. За її словами, Кіровоградщина знаходиться у п’ятірці лідерів зі залучення кредитів для польових робіт.

«У тому числі і пільгових. Державна підтримка працює, надають допомогу на гектар ріллі, яка є у користуванні. На один гектар — 3 100 гривень. Це стосується переважно малих і дрібних товаровиробників, хто має у своєму користуванні до 120 гектарів», — каже вона.

Нагадаємо, аграріям розповіли, як підвищити строк зберігання зерна в пластикових рукавах.