22 вересня 2022, 17:05, Світ

Теплі ранні зими призводять до зниження врожайності ріпаку, кажуть вчені

Про це повідомляє farminguk.com.

Команда дослідників із Центру Джона Іннеса змоделювала повний вегетаційний період під час контрольованого лабораторією випробування на зовнішньому майданчику установи. Для цього дослідники використовували закриті приміщення з контрольованим середовищем, запрограмовані для імітації зимового щорічного вегетаційного періоду на основі погодних даних, зібраних на фермі.

Вони встановили, що настання холодів у кінці листопада та на початку грудня є важливим чинником, оскільки це сприяє росту рослин ріпаку під час цвітіння (розвитку квітів).

Дослідженням доведено, що рослини ріпаку можуть проходити стан спокою квіткових бруньок, якщо зимова температура надто висока. Цей процес відбувається, коли мікроскопічні новоутворені бруньки неактивні, очікуючи низьких температур, як сигнал про ріст. Рослини ріпаку, що піддалися дії низьких температур у цій ключовій фазі розвитку, розвивалися швидше та були більш урожайними, формуючи більше насіння на стручку. Рослини, вирощені в більш теплих умовах, росли повільніше і були менш врожайними.

Читати також: Гербіцидний захист озимого ріпаку в класичній системі та Clearfield

Випробування Центру Джона Іннеса показали, що відмінності в умовах під час цього важливого погодного вікна коштують втрати до 25% врожайності.

«Було несподівано виявити, що зимові однорічні рослини мають цей стан спокою квіткових бруньок. Ніхто ніколи не припускав, що цей механізм важливий для контролю часу цвітіння однорічних рослин, — сказав професор Стів Пенфілд, керівник групи в центрі. — Наші експерименти також показують, що якщо температура квіткових бруньок вище середньої, ріст сповільнюється, а рослини формують слабкі квіти та низький урожай»

Доктор Кармел О'Ніл сказав, що дослідники прагнули зрозуміти вплив зміни клімату на врожайність сільськогосподарських культур у Великобританії.

«Щоб передбачити ці ефекти та реагувати на них, ми повинні розуміти всі процеси, за допомогою яких зміна погоди впливає на врожайність», — каже він.

Після лабораторно-контрольованого випробування в приміщенні команда перенесла експеримент на польове випробування, використовуючи систему польових ділянок з підігрівом на відкритому повітрі. Результати як лабораторних, так і польових випробувань були однаковими, тепліші умови призвели до сповільнення росту та зниження врожаю.

«Ми бачили кореляцію між зниженням температури взимку і врожайністю, але досі ми не могли сказати, що охолодження було пов’язане з фізіологією врожаю. Але тепер ми знаємо, чому охолодження впливає на врожайність, і це пов’язано з фізичним впливом на швидкість росту рослин», — додав професор Пенфілд.

Нагадаємо, експерт розповів, як захистити класичний озимий ріпак від дводольних бур'янів.