21 вересня 2022, 10:39, ЗЗР

Слимаки знищують сходи ріпаку в деяких регіонах Польщі

Про це повідомляє Farmer.pl. Проблема передусім на тих масивах, де проведено ранню сівбу. Там було виявлено пошкодження насіння, що проростає, а після появи — і сім’ядолей. Це наслідок «діяльності» саме слимаків.

«Особливо велика проблема в долині Клодзко, тому що висока вологість після нещодавніх інтенсивних опадів і висока температура як вдень, так і вночі, а також постійна хмарність ідеально підходять для розвитку наступних поколінь равликів», — пояснює експерт, проф. Мрувчиньський.

Такі «нашестя» трапляються у Польщі регулярно раз на декілька років. Зазвичай найбільший спалах у південних регіонах. У країні зареєстровано 24 лімациди, які містять д.р. метальдегід, а 2 препарати створені на основі екологічно безпечної сполуки фосфору — фосфату заліза.

Захист озимого ріпаку восени: головні аспекти та поради фахівця

Читати

Як зазначають польські експерти, застосовувати лімациди слід негайно після виявлення слимаків на плантації та після перевищення порогу економічної шкідливості, який становить у середньому 2-3 слимака в пастці або 5% пошкоджених рослин безпосередньо перед сходами та в період сходів. З іншого боку, у фазі 2-5 листків поріг шкодочинності становить в середньому 4 і більше спійманих слимаків або 10% рослин, уражених сильно або дуже сильно.

П.С. В деяких регіонах України, зокрема, на Сумщині, цьогоріч також помічають значне поширення слимаків передусім на городах приватних домоволодінь. Вони пошкоджують капустяні культури, а також щавель. 

Також пригадуємо, що у 2018-2019 роках у західних областях України подекуди відмічалось нашестя рудих іспанських слимаків. Тож для наших аграріїв проблема теж не чужа.

Читати також: Як за допомогою гречки захистити посіви ріпаку від шкідників, — британський досвід