20 вересня 2022, 10:28, Урожай

В Україні очікують зібрати близько 150 тисяч тонн гречки

Про це повідомив перший заступник Міністра агрополітики та продовольства України Тарас Висоцький під час прес-конференції в Media Center Ukraine.

«Аграрії відгукнулися на заклик споживачів і держави та суттєво збільшили посівні площі під гречку. За останнє десятиріччя ми вперше вийдемо з виробництвом гречки, що в 1,5 рази більше, ніж внутрішнє споживання. І це навіть дозволить нам сформувати внутрішній запас», — підкреслив перший заступник Міністра.

Він наголосив, що в умовах війни цьогоріч буде зібрано близько 67 млн тонн зернових, зернобобових та олійних, що завдяки героїзму українських аграріїв та Збройних Сил України є одним із ТОП-5 найкращих показників за 30 років.

Зокрема, очікується зібрати 50-52 млн тонн зернових та зернобобових, 15-17 млн тонн олійних культур. 

Наразі вже намолочено:

  • 19 млн тонн пшениці при внутрішній потребі (фуражної та продовольчої) близько 7,5-8 млн т/рік, що вдвічі більше річної потреби України.
  • 5,5 млн тонн ячменю при річному споживанні в Україні на рівні 2,5-3 млн тонн. 
  • 3,1 млн тонн ріпаку (збирання завершено).
  • 5-10% площ кукурудзи на зерно, соняшника та сої.

Цукру в Україні буде близько 1 млн 200 тис. тонн (внутрішня потреба 1 млн 150 тис. тонн).

«Внутрішнє споживання зернових та олійних оцінюємо на рівні 20–22 млн тонн. Мінімум 45 млн тонн із цього врожаю піде на експорт. Уже з жовтня більшу частину в експорті посідатиме новий врожай. Поки що ми експортуємо залишки попереднього врожаю», — зазначив Тарас Висоцький.

За його словами, уже за підсумками вересня ми можемо вийти на 5,5 млн тонн експорту в місяць.

Нагадаємо, про результати жнив на окупованих територіях отримують інформацію з супутникових знімків.