20 вересня 2022, 09:08, Насіння

Недороге насіння з якістю іменитих брендів — експерти назвали переваги сербської селекції

Про це повідомляє Latifundist.com з посиланням на слова Дмитра Шацмана, співвласника, генерального директора компанії «Євросем».  

За його словами, багато європейських селекційних установ продають батьківські форми. 

«За 20 років ми встигли добре познайомитися з сербським інститутом. Сьогодні це, мабуть, єдиний державний селекційний інститут, з яким працюють всі селекційні компанії Європи. Особисто я туди їжджу кожного року по обмін досвідом. На мій погляд, такої потужної програми по соняшнику як у них — немає у жодного селекційного інституту», — зауважив генеральний директор «Євросем».

Зазначається, що у компанії виокремили декілька цікавих фактів про NS SEME:

  • має понад 70-літню історію роботи;
  • тут вперше у світі був виведений гібрид соняшника;
  • вперше було виведено гібрид соняшника, стійкий до фомопсису;
  • вперше в Європі було виведено та зареєстровано гібрид, придатний до вирощування соняшника за технологією Clearfiled;
  • має одну з найбільших колекцій диких видів соняшника. Бо гени стійкості та врожайності беруться саме з диких видів, і потім прищеплюються до батьківської форми.

Своєю чергою, Антон Посунько, співвласник, комерційний директор, додає, що ставка на сербську селекцію була зроблена ще й тому, що клієнту пропонують «золоту середину»: і відносно недороге насіння, і дуже якісне, яке часто не поступається іменитим гібридам. 

«‎Те, що обсяги продажу насіння «Євросем» за останні 5 років збільшуються на 20-40%, тільки підтверджує той факт, що українські аграрії дедалі більше цінують і довіряють йому», — акцентував ‎Антон Посунько.

Читати також: Євросем представив новий високоврожайний гібрид соняшника