18 вересня 2022, 12:50, Посівна

Аграрії Кіровоградщини посіяли озимого ріпаку удвічі більше, зменшивши площі під пшеницею

Про це повідомляє Суспільне.Кропивницький з посиланням на слова керівниці обласного департаменту агропромислового розвитку Валерії Фурманової.

За словами чиновниці, озимого ріпаку сільгоспвиробники посіяли на 120% більше, ніж торік (станом на першу декаду вересня цією культурою біло засіянот 90% площ від запланованого). Натомість зменшили площі під озимою пшеницею.

Наприклад, у в одному з господарств Новоукраїнського району посівна розпочалась у середині серпня.

«Озимий ріпак ми посіяли в середині серпня, отримали сходи, і вже боремось із совкою. ЗЗР закупили, будемо обробляти. Пшеницю озиму посіяли 8 вересня, зерно вже поключилося. Ми дотримувались усіх технологій, вносили добриво на необхідну глибину, закоткували. І якраз вчасно встигли — якраз перед дощами», — розповів Олексій Родін, агроном господарства.

І поскаржився при цьому на здорожчання паливно-мастильних матеріалів. Якщо порівнювати з цінами до вторгнення, то вони зросли удвічі.

«Це позначиться на собівартості озимих. Якщо раніше пальне було 25 грн/л, наразі воно 50 грн/л. Цьогоріч ми здали озиму пшеницю за ціною приблизно 5 тис. грн/т. Тогоріч була ціна 8 тис. грн/т. Але ж це хліб, продукт першої необхідності. Відповідно й має цінуватись. Зерно має бути не менше 10 тис. грн/т», — підрахував агроном.

Читати також: Недостатнє запилення ріпаку збільшує його чутливість до зовнішніх чинників — дослідження