14 вересня 2022, 13:32, Технології

Польський експерт обґрунтував необхідність сівозміни в технології No Till

Професор Томаш Пєхота підкреслив, що загальні принципи та положення організації сівозмін універсальні, а неправильна сівозміна є агротехнічною помилкою, незалежно від того, обробляється земля плугами чи ні. 

Зокрема, у вирощуванні зернових культур сівозміна важлива, насамперед, з точки зору зменшення хвороб та падалиці, кількість та інтенсивність яких у разі нульового обробітку можуть бути більшим.

«Якщо ми відмовляємося від плуга, то ґрунт має краще справлятися «сам по собі», тобто бути в кращому стані, а хороша сівозміна, зокрема бобових і проміжних культур, дуже добре впливає на ґрунт», — пояснив він.

Експерт додає, що хороша технологія має передбачати покрив ґрунту протягом року. Або через відповідне чергування рослин в основній культурі, або введенням проміжних культур чи мульчуванням соломою. Найкращим попередником зернових культур він вважає крупнозернові бобові, оскільки вони залишають після себе хорошу структуру ґрунту та цінні рослинні рештки, які легко обробляти. Крім того, ці види розривають ланцюг хвороб і не надто висушують ґрунт.

За словами професора, непоганим попередником є ріпак, але за такого сценарію більшу увагу потрібно приділити післяжнивному обробітку та боротьбі з самосівом.

Нагадаємо, на думку аграріїв, вирощування пшениці в Україні стає збитковим.