14 вересня 2022, 16:44, Посівна

ЗСУ можуть посприяти збільшенню посівних площ під озимими — Мінагрополітики

Про це повідомляє Мінагрополітики з посиланням на заступника Міністра аграрної політики та продовольства України Маркіяна Дмитрасевича.

За його словами, зменшення площ зумовлене тимчасовою окупацією, бойовими діями та мінуванням с/г угідь.

«Зважаючи на останні події зі звільнення українських територій з-під окупації Збройними Силами України, в нас є обґрунтований оптимізм, що цей прогноз у 4,7 млн га покращиться», – зазначив Маркіян Дмитрасевич.

З його слів, посівного матеріалу українським аграріям вистачає.

Маркіян Дмитрасевич додав, що на тлі зменшення посівної площі пропорція з посівів зміщується в бік ріпаку, оскільки культура дорожча і краще витримує логістичні затрати наших фермерів, хоча й трішки складніша у вирощуванні.

Позитивні прогнози міністр висловив і щодо забезпечення внутрішньої потреби у гречці, адже посівні площі під неї збільшилися.

«Торік це приблизно було 70 тис. га – цього року маємо трохи більше 117 тис. га. Стосовно цін, то раніше велика частина гречки імпортувалася, зокрема з Казахстану. У лютому імпорт був припинений. Очікуємо, що після збору врожаю гречки вже на збільшених площах посіву цей баланс покращуватиметься в бік зменшення вартості гречки», – резюмував Маркіян Дмитрасевич.

Нагадаємо, Держбюджетом на 2023 рік не передбачено коштів на підтримку агросектору.

Читати також: