13 вересня 2022, 12:14, Насіння

Експерт розповів про переваги низькорослих гібридів кукурудзи

Стеліан Фуйя, колишній міністр сільського господарства Румунії та генеральний директор SOYTEK ltd, зазначає, що в селекції кукурудзи сьогодні робота спрямована на те, щоб створювати більш врожайні гібриди, які можна висівати з більшою густотою та отримувати більшу врожайність, незалежно від умов року.

«Ці гібриди нижчі за традиційні на 40-90 см. Вони вирощуються за нашою інноваційною технологією High-Population Corn. Центральною віссю технології є саме генетика, але мають значення і технологічні прийоми. Так, кукурудзу висівають з міжряддям 50 см та густотою 115-116 тис. рослин на гектар», — пояснює селекціонер.

Саме такий спосіб висіву дає можливість рослинам раніше зімкнути рядки (на 10-15 днів порівняно з традиційними гібридами). Це дає одразу кілька переваг:

  • знижується забур’яненість поля, тобто конкуренція з бур’янами за вологу, світло та елементи живлення набагато нижча;
  • ґрунт не перегрівається прямим сонячним промінням, його температура нижче і це дає рослинам більш комфортні умови вегетації;
  • поліпшуються процеси фотосинтезу, оскільки більше сонячного проміння дістається власне рослинам, а не ґрунту; волога випаровується набагато менше і повільніше.

«Більша кількість рослин на гектар, звісно, означає, що потрібно вносити більше добрив, ніж за традиційної густоти 70-80 тис./га. Проте, якщо порівняти прибавку урожайності з витратами на живлення, можна зрозуміти, що агровиробник залишається в плюсі», — зауважив Стеліан Фуйя.

Щодо переваги нових гібридів перед традиційними, селекціонер підкреслює такі моменти:

  • вони потенційно використовують менше ресурсів для росту і розвитку на одну виробничу одиницю;
  • більш інтенсивно розвиваються та потребують менше вкладень у гербіцидний захист за рахунок швидкого змикання рядків;
  • перебувають у групі стиглості 90-100 днів, раніше проростають і раніше готові до збирання, тобто швидко звільнять поле для наступної культури;
  • низькорослість робить більш зручними та доступними обробки посівів по вегетації, а також зменшує вірогідність вилягання посівів через вітри та шквальні дощі;
  • поєднання нової генетики та технології High-Population дає змогу підвищити урожайність культури.

Зазначається, що лінійку низькорослих гібридів вже давно тестують та вирощують у багатьох країнах Європи. З 2021 року компанія SOYTEK ltd вирішила розпочати реєстрацію і в Україні.

Стеліан Фуйя зазначив, що перші два гібриди з лінійки Stine буде зареєстровано в Україні вже до кінця 2022 року, а саме:

  • Stine 9401 з вегетаційним періодом 100 днів (сума активних температур для достигання 2400°С). Має високу стійкість до посухи, стресів та хвороб;
  • Stine 9714 з вегетаційним періодом 105-107 днів (сума активних температур для достигання 2750°С). Має високу посухостійкість, холодостійкість та стресостійкість.

Продаж насіння цих гібридів розпочнеться з 2023 року.

Читати також: Економія під час війни: чи допомагає точне землеробство?