8 вересня 2022, 17:24, Техніка

Завдяки глибокорозпушувачам BEDNAR у VITAGRO зекономили 100 тонн міндобрив

Про це повідомляє Traktorist.com із посиланням на пресслужбу BEDNAR.

Як зазначає у повідомленні Олег Білан, головний агроном компанії VITAGRO, у 2019 р. було придбано три технологічні комплекси — глибокорозпушувачі BEDNAR TERRALAND TN 4000 D7R з бункерами FERTI-CART FC 3500. Машини відвантажила та запустила в роботу компанія-дилер Тайтен Машинері Україна.

«Відповідно, ми істотно вдосконалили технологію підготовки поля до сівби і вирощування просапних культур загалом. Конструкція робочих органів TERRALAND TN дає змогу вносити міндобрива в глибині ґрунту на горизонті 20 см. Таким чином ми закладаємо поживу для рослин на 15-17 см нижче закладання насінини, стимулюючи молоду кореневу систему розвиватися не вбік, а донизу. Тобто рослина гарантовано отримує дуже потрібне живлення в критичний період розвитку, і надалі її корені прямують вниз — туди, де більше вологи і поживних речовин. Звісно, що це позитивно впливає на стійкість посівів кукурудзи і соняшнику до стресів та сприяє збільшенню врожайності», —  зазначив Олег Білан.

Він додав, що таким способом на глибину 20 см вноситься від 100 до 150 кг/га складного NPK. І що важливо, технологія від BEDNAR дала змогу відчутно заощадити витрату міндобрив.

«Ми змогли заощадити до 25% тієї кількості міндобрив, що вносили раніше. Перш за все завдяки тому, що даємо їх на глибину — якраз в зону розвитку кореневої системи рослин і туди, де більше вологи. Елементи живлення краще розчиняються в ґрунті і засвоюються рослинами», — зауважив агроном.

Як зазначають в компанії BEDNAR, враховуючи, що три агрегати TERRALAND TN 4000 D7R з бункерами FERTI-CART FC 3500 за один сезон проходять сукупно до 10 тис. га полів у VITAGRO (від 3000 до 3600 га кожен), нескладно підрахувати, що за економії мінімум 25 кг/га агрохолдингу вдалося заощадити 100 т міндобрив за один рік.

Читати також: Названа технологія, здатна зменшити втрати під час жнив