8 вересня 2022, 15:42, Технології

Агрономи Астарти аналізуватимуть стан полів за супутниковими знімками від Planet Labs

Як зазначають у пресслужбі агрохолдингу, відтепер AgriChain, щоб відстежувати стан посівів, рівень вегетації, якість сходів на полях Астарти буде використовувати не тільки звичні ринку знімки з  супутників Sentinel-2, якими користуються більшість компаній, а співпрацюватиме із компанією Planet Labs.

«Це лише початок співпраці на базі потужностей Астарти. Надалі ми плануємо розширити співпрацю і надавати послуги для інших учасників ринку на комерційній основі. Але про це згодом»,зазначає Наталія Богачева, директорка компанії AgriChain.

Вона пояснює, що департамент с/г виробництва Астарти обрав поля, де саме хочуть контролювати стан посівів — це наразі 20 тис. га. При виборі пілотних підприємств пріоритет віддавали агрофірмам, які працюють з елементами точного землеробства, а саме ТОВ «Житниця Поділля» та СТОВ «Мусіївське». Таким чином у компанії розвиватимуть інструменти точного землеробства з використанням супутникових знімків високої якості. Вже починаючи з серпня, агрономічна служба Астарти отримує знімки Planet Labs для аналізу сходів озимого ріпаку.

Супутникові знімки такої якості, опрацьовані алгоритмами програми, дають змогу швидко та віддалено аналізувати великі масиви землі, виокремлювати проблемні ділянки, створювати по них завдання на огляди та оперативно реагувати на можливі ризики.

«Усе це можливо завдяки тому, що знімки мають роздільну здатність 3,5 метра на піксель. Такі компанія буде отримувати щодня. Це дасть змогу збільшити їх кількість в сезоні, тобто обрати якісні кадри без хмар, щоб точно контролювати стан посівів з точки зору візуалізації», — зазначено в повідомленні.

Водний стрес рослин. Новий тренд супутникового моніторингу посівів

Читати

Наголошується, що співпраця компанії AgriChain з Planet Labs здатна зробити «революцію» в спостереженнях за вегетацією на полях Астарти, адже для агрономічної служби знімки в такій високій якості та з такою частотою дають можливість ефективніше проаналізувати загальний стан поля, виокремити проблемні зони, оцінити в динаміці якість виконання технологічних операцій, прогнозувати планову врожайність, аналізувати вплив погодних умов, природних явищ чи стихійного лиха та оперативно приймати управлінські рішення.

Довідоково: Planet Labs — це американська приватна компанія, яку створили колишні співробітники NASA ще у 2010 році. Вона досліджує поверхню Землі за допомогою мініатюрних супутників формату CubeSat. Це маленького розміру супутники кубічної форми 10х10х10 см³ не важче 1,33 кг, які доставляють на орбіту як попутне навантаження інших космічних об’єктів. Флот із понад 200 супутників для зйомки Землі є найбільшим в історії за час стеження за нашою планетою. Кожен обладнаний потужним телескопом, камерою та сучасним програмним забезпеченням. Усі сателіти ведуть безперервне знімкування Землі, що дозволяє щодня отримувати зображення поверхні роздільною здатністю до 3,5 метра на піксель.