8 вересня 2022, 09:08, Урожай

Урожай-2022 гречки очікується на рівні 170 тис. т, — Висоцький

Про це повідомляє пресслужба Мінагрополітики з посиланням на слова Тараса Висоцького, першого заступника Міністра аграрної політики та продовольства України.

«Наразі збирання гречки тільки розпочалося, обмолочено 8% площ, зібрано майже 12,6 тис. тонн. Загалом, очікується зібрати 140 тис. тонн. При тому, що внутрішнє споживання становить 100-110 тис. тонн. Відповідно, Україна повністю забезпечить себе гречкою, ще й сформує резерв. Тому вже в жовтні, коли крупа буде оброблена і надійде до споживача, очікуємо зниження ціни», — зазначив Тарас Висоцький.

Що стосується ціни на цукор, то вона суттєво не зміниться. За словами заступника Міністра, цього року, незважаючи на всі складнощі через війну, аграрії посіяли 180 тис. га цукрового буряку.

«Це дає змогу виготовити близько 1 млн 100 тис. тонн цукру, що повністю покриває його внутрішнє річне споживання. Крім того, за рахунок високого урожаю минулого року, сформовані запаси. Тому дефіциту цукру в Україні точно не буде. Чинників для зростання цін, як мінімум до кінця року, немає», — сказав Висоцький.

Така ж ситуація щодо виробів із пшениці. Але на формування ціни впливають також логістика, зберігання, ціни на енергоносії та шантаж країни-агресора. Проте наразі підстав для занепокоєння немає.

Тарас Висоцький також додав, що в країні продовжуються жнива. Почалася посівна кампанія по озимих культурах. Сім регіонів активно сіють жито та ячмінь.

Читати також: Чи буде актуально сіяти гречку в сезоні 2022?