7 вересня 2022, 17:07, Добрива

Кислотність ґрунту слід моніторити щоденно — думка

Про це повідомляється на сторінці Відверто про живлення рослин в мережі Facebook з посиланням на публікацію Nutr. solutions for greenhouse crops, AkzoNobel, 2017.

Зауважується, що високі значення рН (8,0+) знижують потенційну доступність фосфатів, деяких мікроелементів, окрім молібдена. Подальше внесення мінеральних поживних мікроелементів при високому рН розчину (ґрунту) призводить до проявів дефіциту цих нутрієнтів саме через обмежену їх доступність культурі.

Рівень кислотності ґрунту: вплив вмісту певних поживних елементів

Читати

Як зазначається, для контролю рН використовують кислоти (азотну, фосфорну, лимонну). Окрім того, високі показники рН можна коригувати шляхом підвищення вмісту амонію (NH4+), додаючи в поживний розчин сульфат амонію. Активна вбирна зона коренів дифузійно поглинає іони амонію та виділяє зворотньо іони водню (Н+), що підкислюють зону кореневої системи. Вказане локальне підкислення сприяє підвищенню доступності інших елементів живлення культурі. В гідропоніці частка амонію має бути не вище 5-15% від загального азоту в розчині. Допустимий максимум — 1-1,5 ммоль/л (14-21 ppm). Якщо вище — рН знижується занадто. Потрібна кількість коливається в межах 0-1,5 ммоль/л та залежить від поточних умов вирощування та чутливості самої культури до низького показнику рН.

«Якщо фактичний показник рН дуже низький — знизити вміст NH4+ до 0-0,5 ммоль/л (0-7 ppm), зависокий — збільшити вміст амонію до максимум 1,5 ммоль/л (27 ppm). Моніторинг рН — щоденно!», — зазначено у повідомленні.

Залежно від ситуації з рН розчину (ґрунту) підбирають і типи хелатів заліза в системах мінерального живлення с/г культур.